• SFERD 2019, dinsdag 17 september 2019, Veenendaal

  SFERD 2019, dinsdag 17 september 2019, Veenendaal

 • Summerschool Infectiepreventie
 • STIP bestuur met van links naar rechts Pieter Sloot, Carolien Oldenkamp-Berkelaar en Kees Ballemans

 • Contactpersonen Infectie Preventie
 • STIP Trofee
 • Het verhaal van KeesAfdrukken

Outbreakmanagement

Datum:
10 okt 2019
Code:
OBM19a
Prijs v.a.:
€ 285
Plaats:
Veenendaal

Omschrijving

Algemeen

Inleiding

outbreakmanagementHet herkennen van een outbreak en het vervolgens gezamenlijk zorgdragen voor het inperken van de outbreak vergt een multidisciplinaire aanpak.

Doel

Het vergaren van kennis over resistentieproblematiek, outbreakmanagement en het actief trainen door middel van praktijkgerichte casusbehandeling. Hierdoor bent u op (mogelijke -) toekomstige situaties voorbereid en getraind.

Doelgroep

De doelgroep omvat meerdere functies die betrokken zijn bij microbiologische endemische verheffingen in zorginstellingen (max. 30 personen):

 • managers / leden Raden van Bestuur
 • leden infectie commissie
 • medisch specialisten
 • artsen microbiolooog
 • kwaliteitsfunctionarissen
 • deskundigen infectiepreventie
 • Contactpersonen Infectie Preventie

Inhoud training

Deze interactieve training wordt gegeven door professionals die meerdere outbreaks hebben gemanaged in verschillende ziekenhuizen en andere zorginstellingen en een vertegenwoordiger van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) met veel ervaring in het begeleiden en toetsen van endemische verheffingen in allerlei zorgorganisaties. Deze praktische training bestaat uit een deel theorie over resistentieproblematiek, outbreakmanagement en een deel interactieve casus training in de workshop ‘s middag.

Tijdens deze nascholing komen onder andere de volgende items aan bod

 • De definitie van outbreaks
 • Resistentieproblematiek en consequenties
 • De oorzaken van microbiologische outbreaks / endemische verheffingen
 • Strategie keuzen in de aanpak van outbreakmanagement
 • IGZ visie aanpak outbreaks.

In de workshop wordt gewerkt met een 'ziekenhuiscasus' en een verpleeghuis/openbare gezondheidszorg casus'.

Voorbereiding

Deelnemers nemen kennis van het beleid en de protocollen van hun eigen organisatie. Het beleid en de protocollen worden meegenomen naar de training en dienen tijdens de workshop als eigen onderlegger. 

Accreditatie

 • VHIG: 30 punten categorie 4.
 • 5 Contacturen.
 • Kwaliteitregister V&V: 5 punten,
 • Zorgregister voor Scholing Infectieziekten en Preventieve Zorg: 5 punten.

Trainingsdagen en inschrijving

Trainingsdagen worden ingepland bij deelname van minimaal 16 en maximaal 24 cursisten.

Aanbevolen wordt om met verschillende disciplines deel te nemen, dan ontvangt u per deelnemer extra korting.

De standaardprijs bedraagt €325,-. (doelgroep 2)
Schrijft u in met twee disciplines dan bedraagt de prijs pp. €305,- (Doelgroep 3).
Bij inschrijving met drie disciplines is de prijs pp. €285,- (doelgroep 1). Deze kortingen gelden alleen bij gelijktijdige inschrijving.

De syllabus wordt ter plekke uitgereikt.

Deze kosten zijn inclusief koffie, thee en lunch.

Indien gewenst kunt u de training op uw locatie laten verzorgen, vraag informatie aan via info@infectiepreventieopleidingen.nl

Privacyverklaring

Door je aan te melden, ga je (de deelnemer) ermee akkoord dat jouw persoonlijke gegevens worden verwerkt voor registratie- en afhandelingsdoeleinden. Er zullen foto's worden gemaakt die na afloop mogelijk worden geplaatst als sfeerimpressie op de STIP website. Alle persoonlijke gegevens worden uitsluitend gebruikt in overeenstemming met de huidige EU-wetgeving inzake gegevensbescherming (AVG) en zullen niet worden bekendgemaakt aan een derde partij.

Evaluatie

STIP maakt gebruik van evaluatieformulieren voor haar eigen verbetertraject. Het evaluatieformulier wordt door iedere deelnemer aan het eind van de training ingevuld. De evaluaties worden door STIP verwerkt en op de website gepubliceerd.

Programma

Programma

10:00 - 10:15     Welkom + voorstelrondje door STIP
10:15 - 10:45     Resistentie problematiek + consequenties
Dr. A. Weersink (arts microbioloog Meander MC)
10:45 - 11:30     Outbreakmanagement
Mw. A. Gigengack-Baars (deskundige infectiepreventie Meander MC)
11:30 - 12:00     Keuzes en vangnetten volgens IGZ
Dr. P. van Wijk (Senior Inspecteur Infectie Preventie IGZ)
12:00 - 12:15     Uitleg werkwijze workshop, indeling werkgroepen met taakverdeling, STIP
12:15 - 13:00     Lunch
13:00 - 15:45     Workshops
De werkgroepen krijgen chronologische casuïstiek aangeboden en bepalen strategieën en concrete interventies
15:45 - 16:00     Evaluatie en evaluatie

Trainers

Paul van Wijk

Paul van WijkPaul van Wijk is senior inspecteur bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Hij maakt onderdeel uit van het team Preventie. Dit houdt toezicht op de naleving op de richtlijnen op gebied van infectiepreventie, infectieziekten en antibioticaresistentie. Daarbinnen heeft hij als aandachtsgebied infectiepreventie in ziekenhuizen en privéklinieken. Ook is hij betrokken bij toezicht naar aanleiding van meldingen op het gebied van preventie en netwerkzorg. Hij werd opgeleid als verpleegkundige en heeft als oncologie verpleegkundige en later als manager gewerkt. In 2000 maakte hij de overstap naar de infectiepreventie. Als deskundige infectiepreventie heeft hij 15 jaar gewerkt in verschillende ziekenhuizen en bij de GGD. Vanuit deze functie adviseerde hij ook in verpleeg- en verzorgingshuizen, de GGZ en revalidatiecentra. Na de opleiding tot deskundige infectiepreventie volgde hij in 2007 een opleiding tot epidemioloog aan de VU en promoveerde hij in 2009 op het afhandelen van prikaccidenten aan de Radboud Universiteit. Infectiepreventie is een zeer uitdagend en afwisselend vakgebied. Als deskundige infectiepreventie heb je op veel gebieden expertise nodig. Zowel van de medische technologie als ook op gebied van communicatie, projectmanagement en op gedragskundig vlak. Veel vakgebieden komen in dit beroep samen. De snelle ontwikkelingen op medisch technisch gebied zorgen er bovendien voor dat er steeds meer subspecialisaties ontstaan. Zowel binnen als buiten de ziekenhuizen heb je met allerlei nieuwe ontwikkelingen te maken. Dit vraagt om mensen die anticiperen op veranderingen. De opkomst van antibioticaresistentie zorgt er bovendien voor dat het belang van goede infectiepreventie steeds belangrijker wordt.

Annemarie Weersink

Annemarie WeersinkAnnemarie Weersink is vanaf eind 2012 werkzaam als arts-microbioloog en medisch manager van de afdeling medische microbiologie-immunologie en afdeling infectiepreventie in het Meander Medisch centrum. Daarnaast is Annemarie tevens afdelingshoofd Medische Microbiologie in het StJansdal te Harderwijk. Na haar opleiding en promotie heeft zij bijna 20 jaar gewerkt als arts-microbioloog in het UMCU in diverse functies waaronder afdelingshoofd Infectiepreventie en daarna bacteriologie, als opleider Medische Microbiologie en als staflid bij de virologie. Annemarie heeft ruime kennis en ervaring op het gebied van de Infectiepreventie, Microbiologie, Antibiotic stewardship, opleiding en management

Ada Gigengack

Ada GigengackAda Gigengack is vanaf oktober 2015 werkzaam als teammanager van de afdeling Infectiepreventie in het Meander Medisch Centrum. Daarvoor heeft zij 25 jaar als deskundige infectiepreventie en unithoofd van de afdeling Ziekenhuis hygiëne en Infectiepreventie van het UMCU gewerkt. In het UMCU was zij daarnaast verantwoordelijk voor het opzetten en de coördinatie van de landelijke opleiding tot deskundige Infectiepreventie die vanaf september 2012 door de UMC Utrecht Academie wordt verzorgd. De aandacht van Ada ging in deze opleiding niet alleen uit naar het overbrengen van de benodigde vakinhoudelijke kennis maar ook naar de persoonlijke ontwikkeling van de studenten in het vak van deskundige infectiepreventie. Zelf is zij een ervaren allround deskundige infectiepreventie waarbij outbreakmanagement haar bijzondere interesse heeft.

Carolien Oldenkamp

Carolien Oldenkamp - Berkelaar Carolien Oldenkamp - Berkelaar heeft in 1996 GRIP, adviesburo voor infectiepreventie opgericht.
Na jarenlange ervaring als medisch microbiologisch analist in een academisch ziekenhuis werkt Carolien sinds 1989 als deskundige infectiepreventie. Ze startte in een algemeen ziekenhuis en heeft inmiddels ervaringen opgedaan in alle sectoren van de gezondheidszorg.
Zo heeft zij veel bouwtrajecten in ziekenhuizen begeleid, collega’s gecoached, begeleidt zij zelfstandige behandelcentra, verpleeghuizen, woonzorgcentra, thuiszorg, gehandicaptenzorg, revalidatie en psychiatrie met hun infectiepreventiebeleid.
Carolien Oldenkamp is als deskundige infectiepreventie altijd actief geweest in het opleiden en trainen van zorgprofessionals.

Foto's

op dit moment zijn er nog geen foto's beschikbaar

Downloads

op dit moment zijn er nog geen downloads beschikbaar

Locatie

Van der Valk Hotel Veenendaal

Van der Valk VeenendaalMet 15 multifunctionele zalen die allen voorzien zijn van daglicht, airconditioning, gratis WiFi en de meest moderne faciliteiten, biedt Van der Valk Hotel Veenendaal volop mogelijkheden. De zalen zijn stijlvol ingericht met oog voor comfort en detail. De ambiance creëert een inspirerende omgeving voor zakelijke activiteiten.

Van der Valk Hotel Veenendaal ligt op slechts 5 minuten loopstand van station Veenendaal-De Klomp. Bussen en treinen stoppen op dit station

Van der Valk Hotel Veenendaal
Bastion 73
3905 NJ Veenendaal
Tel. +31 (0)318 79 90 60

Plan uw route naar Van Der Valk Veenendaal

 

Evaluatie

op dit moment zijn er nog geen evaluaties beschikbaar


 

 


Deze activiteit boeken: Outbreakmanagement

Al onze activiteiten zijn vrijgesteld van BTW

  Doelgroep 1 (zie omschrijving)

Deelnemersgegevens

Factuuradres

Overig

* Verplicht

Categorie