Je bent niet ingelogd. De nieuwsbrief bevat mogelijk gebruikersinformatie, dus deze wordt mogelijk niet correct weergegeven.

STIP nieuwsbrief infectiepreventie trainingen en organisatie

STIP nieuwsbrief infectiepreventie trainingen en organisatie

 

Indien deze e-mail niet goed zichtbaar is, klik dan hier voor de online versie
shadowtop
top


Vooruitzicht 2023

STIP start volgend jaar weer met een groep die we opleiden tot IPA: Infectie Preventie Adviseur. Ook als je al bent opgeleid tot Contactpersoon Infectie Preventie (CIP) en je wil nog meer impact realiseren op gebied van infectiepreventie, dan is dit jouw kans! De IPA functioneert vooral in zorginstellingen, zoals verpleeghuis en gehandicaptenzorg als verlengde arm van de deskundige infectiepreventie. Deze training is ontwikkeld door STIP (in samenwerking met ABR zorgnetwerk Utrecht) en is gebaseerd op twee pijlers: de pijler microbiologie / infectiepreventie en de pijer kwaliteitszorg / veranderkunde. Je leert vooral hoe jouw verbeteracties tot resultaten leiden. Samen aan de slag om infectiepreventie stap voor stap te verbeteren.

UIteraard start ook de training tot CIP: 

---

 Contactpersoon Infectie Preventie (CIP)

Start 20 januari 2023

RTB endoscopie

STIP verzorgt al ruim 15 jaar deze gedegen training en heeft honderden CIPpers opgeleid. Het is een 4,5 daagse training met de nadruk op infectiepreventie, kennisoverdracht op de werkvloer en een aantal kwaliteitszorginstrumenten om infectiepreventie binnen de instelling te toetsen en te borgen.
De training wordt afgerond met een eigen gemaakte presentatie, een zogenaamde ‘proeve van bekwaamheid’.


Trainingsdagen: 20 januari, 3 februari, 17 maart, 31 maart, 14 april 2023 

Trainingslocaties: De Schakel, Nijkerk & bij ActiZ in Utrecht

Interesse? Meld je dan nu aan. aanmelden

---

 

Infectie Preventie Adviseur (IPA)

Start: 24 maart 2023 - 5,5 daagse training

RTB endoscopieDoor de antibiotica resistentie (ABR) problematiek, de huidige Corona pandemie en het tekort aan deskundigen infectiepreventie  is er behoefte aan extra opgeleide infectiepreventie adviseurs (IPA).

De ABR-zorgnetwerken ondersteunen deze 5,5 daagse training. De eindtermen van deze IPA training zijn in overleg met Regionaal Zorgnetwerk Antibioticaresistentie Utrecht geformuleerd. Middels een voucherregeling, met daaraan verbonden voorwaarden, vergoeden zij een deel van deze IPA training.

De IPA vormt de verlengde arm van de deskundige infectiepreventie. De IPA draagt actief het infectiepreventiebeleid uit, fungeert als vraagbaak en heeft een motiverende en stimulerende rol bij de implementatie van richtlijnen. De IPA leert in de training werken met verschillende kwaliteitsinstrumenten, zoals zelfevaluatie, barrièreanalyse, audits, verbeterplannen ed.

STIP adviseert de IPA om een goede samenwerking op te bouwen en te onderhouden met de eigen deskundige infectiepreventie. De deskundige infectiepreventie is welkom op de laatste studiedag (de presentaties).

Trainingsdagen: 24 maart, 21 april, 19 mei, 9 juni, 30 juni, 6 juli 2023
Trainingslocatie: De Schakel, Nijkerk & bij ActiZ in Utrecht

Heb je interesse in deze training? Meld je dan nu aan. aanmelden

---

 Organisatie hygiëne en infectiepreventie

Wie wil het niet: een veilige organisatie, waar infectiepreventie een automatisme is. Zo min mogelijk zorginfecties. Amper antibiotica nodig.
Hoe realiseer je dit? 
Is er een integraal infectiepreventie beleid, dat voor de hele organisatie geldt? Wordt dit door het management uitgedragen en ondersteund? Alleen door een goede intrinsieke motivatie kan de opvolgtrouw van protocollen verbeterd worden. Het beleid dat in de Infectie Preventie Commissie is opgesteld, zal zijn weg moeten vinden naar de werkvloer.
Dit kan door scholing (train-de-trainer), praktijkgericht beleid, blijvende ondersteuning vanuit management en onderkenning van barrières om protocollen te volgen.

Bij een effectief infectiepreventiebeleid zal het aantal zorginfecties verminderen.

Aandachtsvelder infectiepreventie
Deze zorgmedewerker krijgt een extra taak om infectiepreventie beter onder de aandacht te brengen bij collega's. Deze zorgmedewerkers krijgen één of twee dagdelen training.
Deze trainingen worden vaak door de ABR zorgnetwerken of intern georganiseerd.

Contactpersoon Infectie Preventie (CIP)
Deze medewerker krijgt een extra taak om collega's meer bewust te maken van het nut en noodzaak van infectiepreventie. Ze leren feed-back te geven en met de leidinggevende audits en verbeterplannen uit te voeren.
De medewerker volgt een training van 4,5 dag waarin geleerd wordt de opgedane kennis van infectiepreventie naar de praktijk te vertalen. De medewerker krijgt diverse handvatten om te leren signaleren en motiveren. Een communicatiedeskundige oefent verschillende praktijksituaties.
Training: zie boven.

Infectie Preventie Adviseur (IPA)
Deze zorgmedewerker of beleidsmedewerker (HBO denk en werkniveau) heeft als extra taak infectiepreventie veranderkunde. De IPA kan met ondersteuning van een deskundige infectiepreventie veel zelfstandig doen in de eigen organisatie. Handig en eigenlijk noodzakelijk voor de vele zorginstellingen, zoals verpleeghuizen, waarvoor niet voldoende deskundigen infectiepreventie zijn.
De medewerker krijgt in een training van 5,5 dag naast een verkorte infectiepreventie opfrissing, veel handvatten om infectiepreventie te verbeteren, zoals signaleren, auditeren, verbeterplannen maken, barrière analyse maken. De veranderkunde is een rode draad door de training.
Een IPA ontvangt een certificaat indien aan vooraf vastgestelde eisen wordt voldaan.
Training: zie boven.

Deskundige infectiepreventie (DI)
Een DI heeft een 2 jaar lange post-HBO opleiding infectiepreventie gevolgd.
In Nederland is een tekort aan deskundigen infectiepreventie. In verpleeghuizen, revalidatiecentra enz is een deskundige infectiepreventie veelal op afstand betrokken. Het is dan juist goed om een netwerk te hebben met extra kennis en kunde, zoals IPA en CIP. 
 

---

Komende trainingen 

 8 december 2022 Projectmatig werken bij infectiepreventie vraagstukken* VOL Arnhem
20 december 2022 Advies en beleidsteksten schrijven * Arnhem
11 januari 2023 Training Kwaliteit in endoscopenbeleid (4 daagse) * Veenendaal
20 januari 2023 Contactpersoon Infectie Preventie (5 daagse) Nijkerk
27 januari 2023 Infectie Preventie Adviseur (IPA) Utrecht
17 maart 2023 Training desinfectiebeleid Veenendaal
22 maart 2023 Veranderkunde inclusief kleurentheorie De Caluwe * Veenendaal
28 maart 2023 Intravasale Therapie Arnhem
 1 juni 2023 Summerschool (reserveer alvast de datum) Nijkerk
28 juni 2023 Implementatie richtlijnen / protocollen * Veenendaal
22 september 2023 gewijzigde datum: SFERD symposium 2023 Veenendaal
* Deze training is door de opleidingscommissie van de Vereniging Deskundige Steriele Medische Hulpmiddelen (VDSMH) (als optioneel) opgenomen in de opleiding tot DSMH.

Vele trainingen kunnen in-company gegeven worden.
Informeer naar de mogelijkheden via info@infectiepreventieopleidingen.nl
Voor meer informatie en de rest van onze agendaleesmeer

keurmerken

STIP is ISO gecertificeerd en opgenomen in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs.
STIP-trainingen zijn geaccrediteerd door het kwaliteitsregister VenV.

bottom
shadowbottom
U krijgt deze mail omdat u in het bestand van STIP staat.
Indien u geen mail meer van STIP wenst te ontvangen, meld u dan af door hier
te klikken.