Menu

AfdrukkenE-Mail Adres

Infectiepreventie bij beademing 2024

Datum:
wo, 25 sept 2024
Code:
BEA24
Prijs v.a.:
€ 375
Plaats:
Arnhem

Omschrijving

Algemeen

Inleiding

beademingDe meest voorkomende zorginfecties zijn postoperatieve wondinfecties en luchtweginfecties. Er is een significante stijging in de prevalentie van luchtweginfecties van maart 2014 t/m oktober 2016 (p=0,01). In relatie tot het gebruik van hulpmiddelen blijkt 17,3% van de pneumonieën gerelateerd aan invasieve beademing.

De richtlijnen van de Werkgroep Infectie Preventie zijn weliswaar gedateerd maar bieden nog steeds veel handvatten om infecties te voorkomen. Hoe geven we hier een praktische invulling aan in de dagelijkse praktijk?

 

Doel

Het verbreden en verdiepen van kennis op het gebied van beademing en beademingsgerelateerde infectiepreventie problemen.

Doelgroep

 • Verpleegkundigen van afdeling Intensive Care
 • Andere medewerkers die zich in de zorg met beademing bezighouden
 • Deskundigen infectiepreventie.

Inhoud training

De training wordt gegeven door deskundigen: Arné van Hees, ventilation practitioner en Ellen Nieuwkoop, deskundige infectiepreventie, Beide inleiders hebben zich in ruime mate verdiept in beademing en de daarbij behorende infectierisico’s en infectiepreventie mogelijkheden.

Tijdens deze nascholing komen onder andere de volgende items, in relatie tot infectiepreventie, aan bod:

 • Luchtwegen, anatomie en fysiologie
 • Respiratoire insufficiëntie
 • Beademing, invasief en non-invasief
 • Beademingsapparatuur
 • Handbeademing
 • Verneveling
 • Filters, kunstneuzen
 • Infectierisico’s, potentieel pathogene micro-organismen, endogeen en exogeen
 • Algemene voorzorgsmaatregelen
 • Selectieve Darm Decontaminatie (SDD)
 • Preventie van beademingsgerelateerde pneumonie of ventilator associated pneumonia (= VAP)
 • mondzorg
 • Endotracheaal uitzuigen (open, gesloten, semi open systeem)
 • Sub glottis drainage

Voorbereiding en studieduur

Voorbereiding

 • Deelnemers zijn op de hoogte van de richtlijn: WIP-richtlijn ‘Longontsteking bij beademde patiënten: niet-medicamenteuze preventie’
 • Deelnemers vullen met betrekking tot de workshop, vooraf een checklist in met de eigen handelwijze bij de gebruikte apparatuur en middelen.

Studieduur

 • Deze eendaagse training start om 9.30 uur en duurt tot 16.00 uur.
 • Daarnaast hebben de deelnemers voorbereidingstijd nodig om zich in bovengenoemde richtlijn en de eigen situatie bij beademing te verdiepen.

Accreditatie

Accreditatie:

 • VHIG: in aanvraag
 • Scholing Intensive Care Unit: 6 contacturen.

Trainingsdagen en inschrijving

Trainingsdagen worden ingepland bij deelname van minimaal 16 en maximaal 20 cursisten.

De prijs bedraagt € 375,- inclusief koffie/thee, lunch en syllabus.

De syllabus wordt ter plekke uitgereikt.

Aanvullende informatie

 • STIP stelt een evaluatieformulier op, welke door elke deelnemer ingevuld dient te worden. De evaluatieformulieren worden door STIP verwerkt.
 • De training kan ook incompany verzorgd worden, neem voor een op maat gemaakte offerte vrijblijvend contact op met info@infectiepreventieopleidingen.nl

 Privacyverklaring

Door je aan te melden, ga je (de deelnemer) ermee akkoord dat jouw persoonlijke gegevens worden verwerkt voor registratie- en afhandelingsdoeleinden. Er zullen foto's worden gemaakt die na afloop mogelijk worden geplaatst als sfeerimpressie op de STIP website. Alle persoonlijke gegevens worden uitsluitend gebruikt in overeenstemming met de huidige EU-wetgeving inzake gegevensbescherming (AVG) en zullen niet worden bekendgemaakt aan een derde partij.

 

Programma

Programma

9:00 - 9:30    

Ontvangst

9:30 - 9:45    

Opening en kennismaking, door begeleider STIP

9:45 - 12:15    

Kwestie van ventileren, een blik op de anatomie/fysiologie van de respiratie en beademing, Arné van Hees

12:15 - 13:00    

Lunchpauze

13:00 - 14:30    

ZAP the VAP! (Voorkomen van beademing gerelateerde pneumonie), Ellen Nieuwkoop

14:30 - 16:15    

Workshops

16:15 - 16:30    

Korte terugkoppeling en evaluatie

16:30        

Sluiting

Trainers

Arné van Hees

arnevanheesArné van Hees, is sinds 1997 werkzaam als intensive care verpleegkundige en sinds 2008 ook als Ventilation Practitioner in het ETZ ziekenhuis te Tilburg.
Hij is dagelijks gemoeid met het verbeteren van de kwaliteit van zorg aan beademingspatiënten in de breedste zin van het woord. Hij adviseert artsen en verpleegkundigen, ontwikkelt lesmateriaal en trainingen, maakt protocollen, adviseert over beademings- en zuurstof gerelateerde materialen, is initiator en neemt deel aan afdeling overstijgende commissies zoals een canuleteam en assortimentsteam, geeft nationaal en internationaal lezingen, et cetera.
Als Ventilation Practitioner bezoekt hij alle beademingspatiënten op de intensive care om collega’s en intensivisten adviezen te geven over beademingsstrategieën, vragen te beantwoorden en innovaties te begeleiden. Daarnaast houdt hij zich bezig met onderzoek.
In 2005 heeft hij de opleiding tot docent Verpleegkunde afgerond en gewerkt als (gast-)docent op onder andere het ROC in Tilburg, Erasmus MC te Rotterdam.

Ellen Nieuwkoop

ellennieuwkoopEllen Nieuwkoop
Na jarenlange ervaring als medische microbiologisch analist werkt Ellen sinds 2012 als deskundige infectiepreventie. Zij heeft de opleiding tot deskundige infectiepreventie gevolgd in het ETZ in Tilburg. In 2020 Is zij afdelingshoofd geworden van de afdeling Infectiepreventie binnen de Rivas zorggroep. Daarnaast heeft zij haar eigen adviesbureau op het gebied van hygiëne en infectiepreventie. Doordat zij binnen het ETZ de intensive care als aandachtsgebied had heeft zij veel ervaring met infectiepreventie binnen het vakgebied intensive care. De beademingsgerelateerde pneumonie is hier onderdeel van.

Foto's

op dit moment zijn er nog geen foto's beschikbaar

Downloads

op dit moment zijn er nog geen downloads beschikbaar

Locatie

The Green Arnhem

Rijntoren.jpgThe Green Meeting Center is gevestigd in de Blauwe Toren naast het Centraal Station Arnhem, de zogenaamde Rijntoren.  
The Green is 100% klimaatneutraal.
Met je treinreis kun je hierbij aansluiten, maar uiteraard kun je met de auto komen:
Parkeren kan in de ondergrondse Parkeergarage Centraal (Willemstunnel 1, 6811 KZ Arnhem). Het maximale dagtarief is € 18,30. In het station kun je de bordjes met Nieuwe Stationstraat volgen.
Mogelijk dat in de parkeergarage nog de oude benaming WTC gebruikt wordt (op de gevel staat inmiddels groot het huisnummer 10).

The Green Meeting Center Arnhem

Nieuwe Stationsstraat 10
6811 KS Arnhem 
Tel. +31 (0)26 353 78 40

Plan uw route naar The Green Meeting Center Arnhem

Evaluatie

op dit moment zijn er nog geen evaluaties beschikbaarDeze activiteit boeken: Infectiepreventie bij beademing 2024

Al onze activiteiten zijn vrijgesteld van BTW

Deelnemersgegevens

Factuuradres

Overig

* Verplicht

Categorie

Selecteer uw functie