Menu

AfdrukkenE-Mail Adres

Desinfectiebeleid

Datum:
vr, 17 mrt 2023
Code:
DES23
Prijs v.a.:
€ 300
Plaats:
Veenendaal

Omschrijving

Algemeen

Inleiding

DES16In 2015 zijn alle ziekenhuizen door de Gezondheidsraad (GR) verzocht deel te nemen aan een enquête over desinfectantia. De Gezondheidsraad geeft hierin aan dat antibiotica en desinfectantia een cruciale rol spelen in de bestrijding en preventie van infecties.

Quote GR: “Opduikende resistenties tegen antibiotica, zoals afgelopen decennia ook in Nederland waargenomen, vormen een bedreiging voor de volksgezondheid. Ook de gevoeligheid van micro-organismen lijkt af te nemen, een proces dat mogelijk samenhangt met het gebruik van en resistentie tegen antibiotica.”

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) ziet al jaren toe op het juiste gebruik van desinfectiemiddelen. De Werkgroep Infectiepreventie (WIP) heeft 30 maart 2017 de richtlijn ‘Reiniging, desinfectie en sterilisatie van medische hulpmiddelen voor hergebruik’ gepubliceerd. De richtlijn ‘Reiniging en desinfectie van oppervlakken’ stond daarna gepland om te herzien. Dit ligt nu bij het Samenwerkingsverband Richtlijnen Infectiepreventie (SRI). Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) heeft besloten om de EU guidance voor werkzaamheid van desinfectiemiddelen in producttypen PT01 t/m PT04 te volgen. Hierop vooruitlopend heeft de WIP haar notitie ‘WIP harmonisatie desinfectiebeleid’ gepubliceerd.

De STIP training ‘Desinfectiebeleid’ zal u meenemen in de complexe wet- en regelgeving op het gebied van desinfectantia en hoe dit toe te passen in uw eigen organisatie.

In de middag zal men aan de slag gaan met de ontwikkeling van een checklist tbv aanschaf desinfectantia, die men in de eigen instelling kan gebruiken.

Doel

De deelnemers hebben aan het einde van de trainingsdag kennis over:

 1. de organisatie van het R&D beleid binnen de instelling (wie is op welke wijze betrokken bij de aanschaf van desinfectantia);
 2. de wetgeving mbt desinfectantia; dit willen we verdelen in:
  1. huiddesinfectantia (CBG MEB)
  2. desinfectantia tbv apparatuur/medische hulpmiddelen (Notified Bodies - CE)
  3. oppervlaktendesinfectantie (Ctgb - N-nr)
 3. het opstellen van flowschema en checklist ‘aanschaf desinfectantia’

Doelgroep

De training is opgezet als VHIG-nascholing, maar uitermate geschikt om met meerdere disciplines uit één instelling te volgen:

 • Deskundigen Infectiepreventie
 • DSMH / DSRD
 • Ziekenhuisapothekers
 • Adviseurs Infectiepreventie (IPA)

Inhoud training

Deze training biedt een theoretisch ochtenddeel met praktijkvoorbeelden en een workshop in de middag. De dag wordt vormgegeven door:

 • Ralph van Wezel, ziekenhuisapotheker/specialistmanager Apotheek/CSA 
 • Jan Willem Andriessen, toxicoloog (Ctgb-toelating oppervlaktendesinfectantia)
 • Ben Minderhoud, deskundige infectiepreventie 

Het (theoretisch) ochtendprogramma zal ingevuld worden door:

 • een ziekenhuisapotheker / deskundige steriele medische hulpmiddelen (DSMH): deze zal toelichten aan welke wettelijke voorwaarden een huiddesinfectans moet voldoen en waar je op moeten letten in de keuze welke huiddesinfectantia geadviseerd worden voor bepaalde toepassingen. Daarnaast zal hij ook toelichten welke eisen gesteld worden aan desinfectantia die toegelaten worden voor medische hulpmiddelen.
 • een toxicoloog: deze zal de wetgeving met betrekking tot oppervlakten desinfectantia belichten en de deelnemers wegwijs maken in het gebruik van de toelatingen-databank. Vragen die in den lande vaak gehoord worden zijn ‘waarom wordt het gebruik van alcohol 70% en chloor 250-1000ppm gedoogd door IGZ’, en ‘welke virusclaims moet een product hebben, voordat ik het product verantwoord kan gebruiken’

De middag wordt gestart met:

 • een deskundige infectiepreventie (DI): deze schetst organisatorische oplossingen om een goed desinfectiebeleid op te stellen en de inkoop en gebruik hiervan te stroomlijnen. Daarnaast zal hij (met praktijkvoorbeelden) ingaan op bepaalde vraagstukken (zoals het wel/niet gebruiken van desinfectantia die van buiten EU worden meegeleverd met medisch apparatuur). De DI zal ook ingaan op de afwegingen wanneer reiniging voldoende is en wanneer desinfectie noodzakelijk is.

Na deze introductie zullen de deelnemers aan de slag gaan in groepjes met het ontwikkelen van checklist / flowschema’s.

De deelnemers hebben aan het einde van de trainingsdag:

 1. Organisatieschema R&D beleid (aanschaf);
 2. Checklist aanschaf desinfectantia

Voorbereiding

Voorafgaand aan de training stelt de deelnemer zich op de hoogte van de eigen protocollen en procedure aanschaf nieuwe desinfectiemiddelen, inclusief gebruikte middelen.

Deelnamebewijzen

Deelnamebewijzen worden na afloop van de training ter plekke verstrekt.
Bij meerdaagse trainingen kan per dag uw aanwezigheid worden weergegeven

Accreditatie

Accreditatie is aangevraagd:

 • VHIG: 30 punten in categorie 5a
 • vDSMH: 10 punten in categorie 4

Trainingsdagen en inschrijving

Inschrijving is mogelijk via de website van STIP, hier staan de actuele data, locaties en prijzen van de trainingen.

Trainingsdagen worden ingepland bij deelname van minimaal 20 en maximaal 24 cursisten.

Aanbevolen wordt om met de drie disciplines deel te nemen, dan ontvangt u per deelnemer extra korting.
De standaardprijs bedraagt €375,-. Schrijft u in met twee disciplines dan bedraagt de prijs pp. €350,-. Bij inschrijving met drie disciplines is de prijs pp. €300,- .
NB: dit geldt bij gelijktijdige aanmelding!

Deze kosten zijn inclusief koffie, thee en lunch.

Privacyverklaring

Door je aan te melden, ga je (de deelnemer) ermee akkoord dat jouw persoonlijke gegevens worden verwerkt voor registratie- en afhandelingsdoeleinden. Er zullen foto's worden gemaakt die na afloop mogelijk worden geplaatst als sfeerimpressie op de STIP website. Alle persoonlijke gegevens worden uitsluitend gebruikt in overeenstemming met de huidige EU-wetgeving inzake gegevensbescherming (AVG) en zullen niet worden bekendgemaakt aan een derde partij.

Evaluatie

STIP stelt een evaluatieformulier op, welke door elke deelnemer ingevuld dient te worden. De evaluatieformulieren worden door STIP verwerkt.

Programma

Programma

9:00 - 9:30     Ontvangst
9:30 - 9:45     Introductie en kennismaking - leerdoelen
9:45 - 12:15    

Theorie:

 • desinfectiebeleid in zorginstellingen: CE - RvG - CTGB
 • biocidenbeleid 
 • desinfectiebeleid voor huid
 • desinfectiebeleid medisch apparatuur
12:15 - 13:00     Lunch
13:00 - 15:45    
 • organisatie desinfectiebeleid binnen de zorginstelling

Workshop afgewisseld met praktijkvoorbeelden:

 • maak flowschema ‘aanschaf desinfectie’ (wie?)
 • maak checklist ‘toetsingscriteria desinfectantia’ (wat?)
15:45 - 16:00     Evaluatie en afsluiting

Trainers

Ralph van Wezel

Ralph van WezelRalph van Wezel is opgeleid tot apotheker aan de Universiteit van Utrecht. Sinds 2006 is hij werkzaam in de ziekenhuisapotheek van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven en opgeleid tot ziekenhuisapotheker. Na enkele jaren als ziekenhuisapotheker, verantwoordelijk voor de voorraadproductie van geneesmiddelen te hebben gewerkt, is hij daar sinds 2018 gevestigd apotheker en medisch manager van de RVE Bereidingen en Laboratorium. De onder GMP geproduceerde geneesmiddelen (voornamelijk steriel) in het Catharina Ziekenhuis worden landelijk geleverd aan ziekenhuizen en zorginstellingen. Daarnaast is Ralph medisch manager en DSMH van de Centrale Sterilisatie Afdeling (CSA) en Centrale Scopen Desinfectie (CSD). In samenwerking met de afdelingsmanager heeft hij nieuwbouw gerealiseerd, de afdeling gereorganiseerd en ISO 13485 certificering behaald voor zowel de CSA als de CSD. Tevens is betrokken bij diverse wetenschappelijke publicaties op het gebied van reiniging, desinfectie en sterilisatie van medische hulpmiddelen.

Jan Willem Andriessen

Jan Willem AndriessenJan Willem Andriessen is werkzaam als beleidsmedewerker bij het College voor Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden (Ctgb). Hij is opgeleid als toxicoloog en milieukundige en heeft veel ervaring met de wetgeving op Nederlands en Europees niveau rond biociden, waar onder desinfectantia. Hij is lid van de commissie van de Gezondheidsraad die onderzoek doet naar het gebruik van desinfectantia en de ontwikkeling van resistentie

Ben Minderhoud

Ben MinderhoudBen Minderhoud is deskundige Infectiepreventie en werkt sinds oktober 2015 bij Unic Medical Services BV te Nieuwegein. Daarvoor heeft hij 11 jaar als deskundige Infectiepreventie gewerkt in het UMC Utrecht. Hij is gespecialiseerd in  outbreakmanagement, infectieregistratie en chemische desinfectie. Ben heeft meerdere scholingen op het gebied van chemische desinfectie verzorgd (cursus Steriele Medische Hulpmiddelen 2007-2020; opleiding tot deskundige infectiepreventie Utrecht 2012-2015; STIP nascholing 2019 - heden). Hierbij gaat hij in op de theorie van chemische desinfectie, (knelpunten in) wetgeving en inkoopstrategie voor desinfectiemiddelen. Naast zijn werk als deskundige Infectiepreventie is Ben ook freelance foto- en videograaf.

Foto's

op dit moment zijn er nog geen foto's beschikbaar

Downloads

Download de richtlijn ‘Reiniging, desinfectie en sterilisatie van medische hulpmiddelen voor hergebruik’

 

Locatie

De Basiliek
Wiltonstraat 56
3905 KW Veenendaal

De Basiliek Het Nederlandse woord basiliek is afgeleid van het Latijnse basilica, dat weer is afgeleid van het Griekse woord Βασιλική (basilikè, "koninklijk gebouw”). Een basiliek is een bouwvorm uit de klassieke oudheid. Nog voordat kerkgebouwen de eretitel ‘Basiliek’ kregen, was, in de tijd van de Romeinse keizers, een basiliek (basilica) een gebouw met een rechthoekige vorm, gelegen aan het forum (centrale marktplein) van een Romeinse stad. Basiliek en forum hadden een belangrijke gemeenschapsfunctie. Ze vormden een plek waar men elkaar ontmoette, waar werd rechtgesproken en gehandeld.

Deze gemeenschapsfunctie hopen wij ook tot uiting te kunnen brengen in De Basiliek in Veenendaal. De Basiliek kan door het multifunctionele karakter van het gebouw een breed scala aan organisaties een geschikt onderkomen bieden. Het plan ontstond door de behoefte een thuis te bieden aan de zondagse diensten van de Veenendaalse kerk Mozaiek0318. Van daaruit bleek veel meer mogelijk!

Parkeren:

Ruim 600 gratis parkeerplaatsen in onze eigen parkeergarage

Route:

Vanaf de A12, afrit 23 (vanuit beide richtingen):
Ga rechtsaf richting Veenendaal-West. U rijdt nu op de Rondweg-West (N233). Houd links aan. Sla bij het eerste kruispunt linksaf naar de Grote Beer. Neem de eerste afslag links en ga gelijk rechtsaf naar de Fokkerstraat. Neem de derde weg links, dit is de Wiltonstraat. U vindt de Basiliek aan uw linkerhand. Parkeren kan gratis in onze parkeergarage.

Vanaf de A12, afrit 23a:
U gaat bij de verkeerslichten richting Veenendaal-West. De drie volgende verkeerslichten gaat u rechtdoor. Vervolgens slaat u de eerste weg rechts in (Wiltonstraat). Daarna de eerste links en dan de eerste rechts. U vindt de Basiliek aan uw linkerhand. Parkeren kan gratis in onze parkeergarage.

Vanuit Rhenen:
Vanaf de Cuneraweg neemt u op de rotonde net voor Veenendaalde eerste afslag (richting o.a. industrieterrein Nijverkamp). U rijdt dan de Rondweg-Oost op. Deze volgt u over 3 rotondes tot u bij de verkeerslichten komt. Hier slaat u linksaf. De twee volgende verkeerslichten gaat u rechtdoor. Vervolgens slaat u de eerste weg rechts in (Wiltonstraat). Daarna de eerste links en dan de eerste rechts. U vindt de Basiliek aan uw linkerhand. Parkeren kan gratis in onze parkeergarage.

Neemt u het openbaar vervoer?
Treinstation Veenendaal-De Klomp is op loopafstand (10 minuten). Als u het station af loopt, slaat u linksaf op de Veenendaalseweg. Blijf deze weg volgen. Na het viaduct onder de A12 door, gaat u schuin rechtsaf het rode fietspad op (u kunt twee fietspaden kiezen aan de rechterkant, neem het tweede, dus niet het pad direct langs de A12!). Na 167 meter komt u bij een Y-splitsing en kunt u zowel links als rechts kiezen voor de Wiltonstraat. Ga hier rechts. Na ongeveer 100 meter buigt de weg af naar links, blijf de weg volgen. De Basiliek is nu het derde gebouw aan uw rechterhand (Wiltonstraat 56).

 

Wiltonstraat 56
3905 KW Veenendaal

 

Plan uw route naar De Basiliek

Evaluatie

Bekijk hier de evaluaties van eerdere trainingen Desinfectiebeleid:Deze activiteit boeken: Desinfectiebeleid

Al onze activiteiten zijn vrijgesteld van BTWDeelnemersgegevens

Factuuradres

Overig

* Verplicht

Categorie

Selecteer uw functie