Menu

AfdrukkenE-Mail Adres

Desinfectiebeleid

Datum:
do, 30 mei 2024
Code:
DES24
Prijs v.a.:
€ 395
Plaats:
Veenendaal

Omschrijving

Algemeen

Inleiding

DES16In 2015 zijn alle ziekenhuizen door de Gezondheidsraad (GR) verzocht deel te nemen aan een enquête over desinfectantia. De Gezondheidsraad geeft hierin aan dat antibiotica en desinfectantia een cruciale rol spelen in de bestrijding en preventie van infecties.

Quote GR: “Opduikende resistenties tegen antibiotica, zoals afgelopen decennia ook in Nederland waargenomen, vormen een bedreiging voor de volksgezondheid. Ook de gevoeligheid van micro-organismen lijkt af te nemen, een proces dat mogelijk samenhangt met het gebruik van en resistentie tegen antibiotica.”

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) ziet al jaren toe op het juiste gebruik van desinfectiemiddelen. De Werkgroep Infectiepreventie (WIP) heeft 30 maart 2017 de richtlijn ‘Reiniging, desinfectie en sterilisatie van medische hulpmiddelen voor hergebruik’ gepubliceerd. De richtlijn ‘Reiniging en desinfectie van oppervlakken’ stond daarna gepland om te herzien. Dit ligt nu bij het Samenwerkingsverband Richtlijnen Infectiepreventie (SRI). Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) heeft besloten om de EU guidance voor werkzaamheid van desinfectiemiddelen in producttypen PT01 t/m PT04 te volgen. Hierop vooruitlopend heeft de WIP haar notitie ‘WIP harmonisatie desinfectiebeleid’ gepubliceerd.

De STIP training ‘Desinfectiebeleid’ zal u meenemen in de complexe wet- en regelgeving op het gebied van desinfectantia en hoe dit toe te passen in uw eigen organisatie.

In de middag zal men aan de slag gaan met de ontwikkeling van een checklist tbv aanschaf desinfectantia, die men in de eigen instelling kan gebruiken.

Doel

De deelnemers hebben aan het einde van de trainingsdag kennis over:

 1. de organisatie van het R&D beleid binnen de instelling (wie is op welke wijze betrokken bij de aanschaf van desinfectantia);
 2. de wetgeving mbt desinfectantia; dit willen we verdelen in:
  1. huiddesinfectantia (CBG MEB)
  2. desinfectantia tbv apparatuur/medische hulpmiddelen (Notified Bodies - CE)
  3. oppervlaktendesinfectantie (Ctgb - N-nr)
 3. het opstellen van flowschema en checklist ‘aanschaf desinfectantia’

Doelgroep

De training is opgezet als VHIG-nascholing, maar uitermate geschikt om met meerdere disciplines uit één instelling te volgen:

 • Deskundigen Infectiepreventie
 • DSMH / DSRD
 • Ziekenhuisapothekers
 • Adviseurs Infectiepreventie (IPA)

Inhoud training

Deze training biedt een theoretisch ochtenddeel met praktijkvoorbeelden en een workshop in de middag. De dag wordt vormgegeven door:

 • Ralph van Wezel, ziekenhuisapotheker/specialistmanager Apotheek/CSA 
 • Jan Willem Andriessen, toxicoloog (Ctgb-toelating oppervlaktendesinfectantia)
 • Ben Minderhoud, deskundige infectiepreventie 

Het (theoretisch) ochtendprogramma zal ingevuld worden door:

 • een ziekenhuisapotheker / deskundige steriele medische hulpmiddelen (DSMH): deze zal toelichten aan welke wettelijke voorwaarden een huiddesinfectans moet voldoen en waar je op moeten letten in de keuze welke huiddesinfectantia geadviseerd worden voor bepaalde toepassingen. Daarnaast zal hij ook toelichten welke eisen gesteld worden aan desinfectantia die toegelaten worden voor medische hulpmiddelen.
 • een toxicoloog: deze zal de wetgeving met betrekking tot oppervlakten desinfectantia belichten en de deelnemers wegwijs maken in het gebruik van de toelatingen-databank, zowel Ctgb als ECHA. Vragen die in den lande vaak gehoord worden zijn ‘waarom wordt het gebruik van alcohol 70% en chloor 250-1000ppm gedoogd door IGZ’, en ‘welke virusclaims moet een product hebben, voordat ik het product verantwoord kan gebruiken’

De middag wordt gestart met:

 • een deskundige infectiepreventie (DI): deze schetst organisatorische oplossingen om een goed desinfectiebeleid op te stellen en de inkoop en gebruik hiervan te stroomlijnen. Daarnaast zal hij (met praktijkvoorbeelden) ingaan op bepaalde vraagstukken (zoals het wel/niet gebruiken van desinfectantia die van buiten EU worden meegeleverd met medisch apparatuur). De DI zal ook ingaan op de afwegingen wanneer reiniging voldoende is en wanneer desinfectie noodzakelijk is.

Na deze introductie zullen de deelnemers aan de slag gaan in groepjes met het ontwikkelen van checklist / flowschema’s.

De deelnemers hebben aan het einde van de trainingsdag:

 1. Organisatieschema R&D beleid (aanschaf);
 2. Checklist aanschaf desinfectantia

Voorbereiding

Voorafgaand aan de training stelt de deelnemer zich op de hoogte van de eigen protocollen en procedure aanschaf nieuwe desinfectiemiddelen, inclusief gebruikte middelen.

Deelnamebewijzen

Deelnamebewijzen worden na afloop van de training ter plekke verstrekt.

Accreditatie

Accreditatie is aangevraagd:

 • VHIG: volgt
 • vDSMH: 10 punten in categorie 4
 • SVN: kan op verzoek angevraagd worden

Trainingsdagen en inschrijving

Inschrijving is mogelijk via de website van STIP, hier staan de actuele data, locaties en prijzen van de trainingen.

Trainingsdagen worden ingepland bij deelname van minimaal 10 en maximaal 20 cursisten.

Aanbevolen wordt om met meerdere disciplines deel te nemen.
De prijs voor deze training bedraagt €395,-

Deze kosten zijn inclusief koffie, thee en lunch.

Privacyverklaring

Door je aan te melden, ga je (de deelnemer) ermee akkoord dat jouw persoonlijke gegevens worden verwerkt voor registratie- en afhandelingsdoeleinden. Er zullen foto's worden gemaakt die na afloop mogelijk worden geplaatst als sfeerimpressie op de STIP website. Alle persoonlijke gegevens worden uitsluitend gebruikt in overeenstemming met de huidige EU-wetgeving inzake gegevensbescherming (AVG) en zullen niet worden bekendgemaakt aan een derde partij.

Evaluatie

STIP stelt een evaluatieformulier op, welke door elke deelnemer ingevuld dient te worden. De evaluatieformulieren worden door STIP verwerkt.

Programma

Programma

9:00 - 9:30     Ontvangst
9:30 - 9:45     Introductie en kennismaking - leerdoelen
9:45 - 12:15    

Theorie:

 • desinfectiebeleid in zorginstellingen: CE - RvG - CTGB
 • biocidenbeleid 
 • desinfectiebeleid voor huid
 • desinfectiebeleid medisch apparatuur
12:15 - 13:00     Lunch
13:00 - 16:15    
 • organisatie desinfectiebeleid binnen de zorginstelling

Workshop afgewisseld met praktijkvoorbeelden:

 • toets toelating desinfectantia in bestaande databases van Ctgb en ECHA
16:15 - 16:30     Evaluatie en afsluiting

Trainers

Ralph van Wezel

Ralph van WezelRalph van Wezel is opgeleid tot apotheker aan de Universiteit van Utrecht. Sinds 2006 is hij werkzaam in de ziekenhuisapotheek van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven en opgeleid tot ziekenhuisapotheker. Na enkele jaren als ziekenhuisapotheker, verantwoordelijk voor de voorraadproductie van geneesmiddelen te hebben gewerkt, is hij daar sinds 2018 gevestigd apotheker en medisch manager van de RVE Bereidingen en Laboratorium. De onder GMP geproduceerde geneesmiddelen (voornamelijk steriel) in het Catharina Ziekenhuis worden landelijk geleverd aan ziekenhuizen en zorginstellingen. Daarnaast is Ralph medisch manager en DSMH van de Centrale Sterilisatie Afdeling (CSA) en Centrale Scopen Desinfectie (CSD). In samenwerking met de afdelingsmanager heeft hij nieuwbouw gerealiseerd, de afdeling gereorganiseerd en ISO 13485 certificering behaald voor zowel de CSA als de CSD. Tevens is betrokken bij diverse wetenschappelijke publicaties op het gebied van reiniging, desinfectie en sterilisatie van medische hulpmiddelen.

Jan Willem Andriessen

Jan Willem AndriessenJan Willem Andriessen is werkzaam als beleidsmedewerker bij het College voor Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden (Ctgb). Hij is opgeleid als toxicoloog en milieukundige en heeft veel ervaring met de wetgeving op Nederlands en Europees niveau rond biociden, waar onder desinfectantia. Hij is lid van de commissie van de Gezondheidsraad die onderzoek doet naar het gebruik van desinfectantia en de ontwikkeling van resistentie

Ben Minderhoud

Ben MinderhoudBen Minderhoud is deskundige Infectiepreventie en werkt sinds oktober 2015 bij Unic Medical Services BV te Nieuwegein. Daarvoor heeft hij 11 jaar als deskundige Infectiepreventie gewerkt in het UMC Utrecht. Hij is gespecialiseerd in  outbreakmanagement, infectieregistratie en chemische desinfectie. Ben heeft meerdere scholingen op het gebied van chemische desinfectie verzorgd (cursus Steriele Medische Hulpmiddelen 2007-2020; opleiding tot deskundige infectiepreventie Utrecht 2012-2015; STIP nascholing 2019 - heden). Hierbij gaat hij in op de theorie van chemische desinfectie, (knelpunten in) wetgeving en inkoopstrategie voor desinfectiemiddelen. Naast zijn werk als deskundige Infectiepreventie is Ben ook freelance foto- en videograaf.

Foto's

op dit moment zijn er nog geen foto's beschikbaar

Downloads

Download de richtlijn ‘Reiniging, desinfectie en sterilisatie van medische hulpmiddelen voor hergebruik’

 

Locatie

Van der Valk Hotel Veenendaal

Van der Valk VeenendaalMet 15 multifunctionele zalen die allen voorzien zijn van daglicht, airconditioning, gratis WiFi en de meest moderne faciliteiten, biedt Van der Valk Hotel Veenendaal volop mogelijkheden. De zalen zijn stijlvol ingericht met oog voor comfort en detail. De ambiance creëert een inspirerende omgeving voor zakelijke activiteiten.

Van der Valk Hotel Veenendaal ligt op slechts 5 minuten loopstand van station Veenendaal-De Klomp. Bussen en treinen stoppen op dit station

Van der Valk Hotel Veenendaal
Bastion 73
3905 NJ Veenendaal
Tel. +31 (0)318 79 90 60

Plan uw route naar Van Der Valk Veenendaal

Evaluatie

 

Bekijk hier de evaluaties van eerdere trainingen Desinfectiebeleid:Deze activiteit boeken: Desinfectiebeleid

Al onze activiteiten zijn vrijgesteld van BTW

Deelnemersgegevens

Factuuradres

Overig

* Verplicht

Categorie

Selecteer uw functie