Het uniform uitvoeren van werkwijzen gebaseerd op evidence based richtlijnen leidt tot doelmatig en effectieve gezondheidszorg. ‘Hoe vergroot je de opvolgtrouw van protocollen?’ Op basis van de verschillende stadia van gedragsverandering en daaraan gekoppelde bevorderende factoren worden de stappen voor implementatie uitgelegd met voorbeelden. Het grootste effect voor implementatie wordt veroorzaakt door gecombineerde interventies die zich op meerdere belemmerende factoren tegelijk richten.
Tijdens deze nascholing komen onder andere de volgende items aan bod:
Hoe implementeer je effectief richtlijnen:
Theorie inhoud
De invoering van richtlijnen kan alleen door een systematische aanpak. In de implementatiestrategie is de analysefase essentieel in de uitvoering van implementatieplan. Een belangrijk onderdeel van het plan is het herkennen en benoemen van factoren die de implementatie tegenwerken of juist helpen. Belemmerende factoren kunnen onder meer zijn: onvoldoende kennis over de richtlijn, gebrek aan waardering van de richtlijn of motivatie voor toepassing ervan, gebrek aan tijd of middelen, weerstand bij andere partijen (andere disciplines, verzekeraars, patiënten), en organisatorische belemmeringen. De implementatiestrategie is succesvol als de belemmerende factoren worden weggenomen of om te draaien tot bevorderende factoren. Elke factor vraagt om een specifieke interventie.
Praktisch gedeelte
In de middag wordt geoefend om vaardig te worden om de geleerde theorie in een praktische implementatie strategie om te zetten. Dit gebeurt aan de hand van een herkenbaar probleem en van daaruit in de workshop problemen oplossen/vragen te beantwoorden.
Deelnemers wordt gevraagd om een protocol te kiezen waarvan de opvolgtrouw laag is. In de middag tijdens workshop worden 'de het Identificeren beïnvloedende factoren' opgesteld! U heeft zich ingeschreven voor de trainingsdag implementatie van richtlijnen en protocollen. Zeer waarschijnlijk heeft u in het verleden een implementatietraject doorlopen of bent u van plan op korte termijn een dergelijk traject op te starten. Ter voorbereiding op de nascholingsdag vragen wij u om voor dat afgeronde of geplande implementatietraject na te gaan welke implementatie knelpunten u verwacht tegen te komen of u tegen bent gekomen. Neemt u deze knelpunten mee als input voor de nascholingsdag. Daarnaast vragen wij u ter voorbereiding, het bijgaande artikel van Flottorp et al door te lezen.
De nascholing is een eendaagse nascholing; de dag start om 9.30 uur en duurt tot 16.30 uur.
Deelnamebewijzen worden na afloop van de training ter plekke verstrekt.
VHIG-deskundige infectiepreventie: in aanvraag (vorige bijeenkomst: 30 accreditatiepunten).
VDSMH: 10 accreditatiepunten
De kosten bedragen €395,- per persoon, inclusief koffie/thee en lunch.
De cursus start bij een deelname van minimaal 14 en maximaal 20 personen. De syllabus wordt ter plekke uitgereikt.
Door je aan te melden, ga je (de deelnemer) ermee akkoord dat jouw persoonlijke gegevens worden verwerkt voor registratie- en afhandelingsdoeleinden. Er zullen foto's worden gemaakt die na afloop mogelijk worden geplaatst als sfeerimpressie op de STIP website. Alle persoonlijke gegevens worden uitsluitend gebruikt in overeenstemming met de huidige EU-wetgeving inzake gegevensbescherming (AVG) en zullen niet worden bekendgemaakt aan een derde partij.
STIP stelt een evaluatieformulier op, welke door elke deelnemer ingevuld dient te worden. De evaluatieformulieren worden door STIP verwerkt.
Vanaf 9.00 | Ontvangst met koffie en thee |
9.30 - 9.50 |
Opening en kennismaking, door trainingscoördinator STIP |
9.50 - 12.30 | Theoretische inleiding implementatie en evaluatie, Anja Haenen |
12.30 - 13.15 | Lunch |
13.15 - 16.15 |
Workshop implementatiestrategie / operationalisatie en identificeren beïnvloedende factoren |
16.15 - 16.30 |
Korte terugkoppeling en evaluatie |
16.30 |
Sluiting |
Anja Haenen is werkzaam bij het RIVM als deskundige infectiepreventie. Ze is coördinator van het projectteam SNIV (Surveillance Netwerk Infectieziekten Verpleeghuizen). Anja heeft jarenlange ervaring als deskundige infectiepreventie in ziekenhuizen en is naast haar werkzaamheden bij het RIVM ook werkzaam als deskundige infectiepreventie in een aantal verpleeg- en verzorgingshuizen in Nederland. Anja heeft onlangs haar promotie onderzoek naar het verbeteren van handhygiëne in verpleeghuizen afgerond. Anja is geregistreerd deskundige infectiepreventie bij de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en geaccrediteerd door de Vereniging voor Hygiëne en Infectiepreventie in de Gezondheidszorg (VHIG).
The Green Meeting Center is gevestigd in de Blauwe Toren naast het Centraal Station Arnhem, de zogenaamde Rijntoren.
The Green is 100% klimaatneutraal.
Met je treinreis kun je hierbij aansluiten, maar uiteraard kun je met de auto komen:
Parkeren kan in de ondergrondse Parkeergarage Centraal (Willemstunnel 1, 6811 KZ Arnhem). Het maximale dagtarief is € 18,30. In het station kun je de bordjes met Nieuwe Stationstraat volgen.
Mogelijk dat in de parkeergarage nog de oude benaming WTC gebruikt wordt (op de gevel staat inmiddels groot het huisnummer 10).
The Green Meeting Center Arnhem
Nieuwe Stationsstraat 10
6811 KS Arnhem
Tel. +31 (0)26 353 78 40
Plan uw route naar The Green Meeting Center Arnhem