AfdrukkenE-Mail Adres

Implementatie Richtlijnen / Protocollen

Datum:
wo, 2 feb 2022
Code:
IMPL21
Prijs v.a.:
€ 350
Plaats:
Veenendaal

Omschrijving

Algemeen

Inleiding

pmwHet uniform uitvoeren van werkwijzen gebaseerd op evidents based richtlijnen leidt tot doelmatig en effectieve gezondheidszorg. ‘Hoe vergroot je de opvolgtrouw van protocollen?’ Op basis van de verschillende stadia van gedragsverandering en daaraan gekoppelde bevorderende factoren worden de stappen voor implementatie uitgelegd met voorbeelden. Het grootste effect voor implementatie wordt veroorzaakt door gecombineerde interventies die zich op meerdere belemmerende factoren tegelijk richten.

Tijdens deze nascholing komen onder andere de volgende items aan bod:

 • Implementatie strategie en planmatige implementatie aanpak;
 • Rol van de deskundige infectiepreventie/ veranderaar;
 • Verbale en non-verbale communicatie;
 • Valkuilen

Doel

Hoe implementeer je effectief richtlijnen:

 • de deelnemer kent principes van effectieve implementatie
 • de deelnemer kent de essentie van het analyseren van de uitgangssituatie
 • de deelnemer heeft zich georiënteerd op mogelijk effectieve strategieën en het maken van een selectie daaruit

Doelgroep

 • Deskundigen Infectiepreventie
 • Deskundigen Steriele Medische Hulpmiddelen
 • Deskundigen Scopen Reiniging en Desinfectie
 • CIP/IPA / medewerkers die aan kwaliteit werken
 • leden infectiecommissie
 • Kwaliteitsfunctionarissen
 • Andere functionarissen die aan Kwaliteit werken

Inhoud training

Theorie inhoud

De invoering van richtlijnen kan alleen door een systematische aanpak. In de implementatiestrategie is de analysefase essentieel in de uitvoering van implementatieplan. Een belangrijk onderdeel van het plan is het herkennen en benoemen van factoren die de implementatie tegenwerken of juist helpen. Belemmerende factoren kunnen onder meer zijn: onvoldoende kennis over de richtlijn, gebrek aan waardering van de richtlijn of motivatie voor toepassing ervan, gebrek aan tijd of middelen, weerstand bij andere partijen (andere disciplines, verzekeraars, patiënten), en organisatorische belemmeringen. De implementatiestrategie is succesvol als de belemmerende factoren worden weggenomen of om te draaien tot bevorderende factoren. Elke factor vraagt om een specifieke interventie.

Praktisch gedeelte

In de middag wordt geoefend om vaardig te worden om de geleerde theorie in een praktische implementatie strategie om te zetten. Dit gebeurt aan de hand van een herkenbaar probleem en van daaruit in de workshop problemen oplossen/vragen beantwoorden met betrekking tot een eigen project.

Voorbereiding en Studieduur

Deelnemers krijgen de volgende huiswerkopdracht: Beschrijf hoe de implementatie van een nieuw protocol wordt gerealiseerd!

Dit wordt door de deelnemer uiterlijk een week voorafgaande aan de training gestuurd naar info@infectiepreventieopleidingen.nl EN de deelnemers neemt de resultaten mee naar de training.

De nascholing is een eendaagse nascholing; de dag start om 10.00 uur en duurt tot 16.00 uur.

Voorbereidingstijd is nodig om de huiswerkopdracht te doen en op tijd te versturen naar STIP.

Deelnamebewijzen

Deelnamebewijzen worden na afloop van de training ter plekke verstrekt.
Bij meerdaagse trainingen kan per dag uw aanwezigheid worden weergegeven

Certificering

Deze nascholing in het kader van de accreditatie van VHIG-deskundige infectiepreventie levert bij deelname 30 accreditatiepunten op. Het certificaat wordt verstrekt door STIP.

Cursusdagen en kosten

De kosten bedragen €315,- per persoon, inclusief koffie/thee en lunch.

De cursus start bij een deelname van minimaal 15 en maximaal 24 personen. De syllabus wordt ter plekke uitgereikt.

Privacyverklaring

Door je aan te melden, ga je (de deelnemer) ermee akkoord dat jouw persoonlijke gegevens worden verwerkt voor registratie- en afhandelingsdoeleinden. Er zullen foto's worden gemaakt die na afloop mogelijk worden geplaatst als sfeerimpressie op de STIP website. Alle persoonlijke gegevens worden uitsluitend gebruikt in overeenstemming met de huidige EU-wetgeving inzake gegevensbescherming (AVG) en zullen niet worden bekendgemaakt aan een derde partij.

Evaluatie

STIP stelt een evaluatieformulier op, welke door elke deelnemer ingevuld dient te worden. De evaluatieformulieren worden door STIP verwerkt. 

Programma

Programma

De ingestuurde huiswerkopdracht, barriére analyse volgens Flottrop, dient als basis voor de workshop middagprogramma.

Vanaf 9.30 Ontvangst met koffie en thee
10.00 - 10.25 Opening en kennismaking, door begeleider STIP
10.25 - 12.00 Theoretische inleiding implementatie en evaluatie, Anita Huis
12.00 - 12.45 Lunch
12.45 - 15.45 Workshop implementatie
15.45 - 16.00  Korte terugkoppeling en evaluatie
16.00 Sluiting

Trainers

Anita Huis

Anita Huis Dr. Anita Huis is implementatie wetenschapper en senior onderzoeker met aandachtsgebied infectiepreventie in de verpleegkundige zorg, en is tevens implementatiewetenschapper bij IQ healthcare, Radboudumc Nijmegen.
Zij is opgeleid als verpleegkundige en anesthesie-assistent en heeft gewerkt als verpleegkundig specialist voor pijnbehandeling en palliatieve zorg.
In 2013 is zij gepromoveerd op het verbeteren van handhygiëne bij ziekenhuisverpleegkundigen en sindsdien doet zij onderzoek naar infectiepreventie in diverse zorgcontexten.  
Zij heeft ervaring in zowel kwalitatief- als kwalitatief onderzoek met een focus op het identificeren van barrières en bevorderende factoren bij de naleving van richtlijnen alsmede het ontwikkelen en testen van implementatiestrategieën. De nadruk hierbij ligt op gedragsveranderende technieken. Interventies zijn gericht op het organisatorisch niveau (bijv. werkorganisatie en infrastructuur), teamniveau (bijv. sociale invloed, voorbeeldgedrag en leiderschap), en individueel niveau (bijv. kennis, bewustzijn en motivatie.
Zij heeft vele wetenschappelijke- en vakpublicaties op haar naam staan. Zij is tevens fellow bij the European Academy of Nursing Science.

Foto's

op dit moment zijn er nog geen foto's beschikbaar

Downloads

op dit moment zijn er nog geen downloads beschikbaar

Locatie

Van der Valk Hotel Veenendaal

Van der Valk VeenendaalMet 15 multifunctionele zalen die allen voorzien zijn van daglicht, airconditioning, gratis WiFi en de meest moderne faciliteiten, biedt Van der Valk Hotel Veenendaal volop mogelijkheden. De zalen zijn stijlvol ingericht met oog voor comfort en detail. De ambiance creëert een inspirerende omgeving voor zakelijke activiteiten.

Van der Valk Hotel Veenendaal ligt op slechts 5 minuten loopstand van station Veenendaal-De Klomp. Bussen en treinen stoppen op dit station

Van der Valk Hotel Veenendaal
Bastion 73
3905 NJ Veenendaal
Tel. +31 (0)318 79 90 60

Plan uw route naar Van Der Valk Veenendaal

Evaluatie

op dit moment zijn er nog geen evaluaties beschikbaar


 

 


Deze activiteit boeken: Implementatie Richtlijnen / Protocollen

Al onze activiteiten zijn vrijgesteld van BTW


Deelnemersgegevens

Factuuradres

Overig

* Verplicht

Categorie

Selecteer uw functie