Menu

AfdrukkenE-Mail Adres

Training Desinfectiebeleid

Code:
DES
Plaats:
Veenendaal

Omschrijving

Training Desinfectiebeleid

Algemeen

Inleiding

DES16In 2015 zijn alle ziekenhuizen door de Gezondheidsraad (GR) verzocht deel te nemen aan een enquête over desinfectantia. De Gezondheidsraad geeft hierin aan dat antibiotica en desinfectantia een cruciale rol spelen in de bestrijding en preventie van infecties.

Quote GR: “Opduikende resistenties tegen antibiotica, zoals afgelopen decennia ook in Nederland waargenomen, vormen een bedreiging voor de volksgezondheid. Ook de gevoeligheid van micro-organismen lijkt af te nemen, een proces dat mogelijk samenhangt met het gebruik van en resistentie tegen antibiotica.”

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) ziet al jaren toe op het juiste gebruik van desinfectiemiddelen. De Werkgroep Infectiepreventie (WIP) heeft recent (30 maart 2017) de richtlijn ‘Reiniging, desinfectie en sterilisatie van medische hulpmiddelen voor hergebruik’ gepubliceerd. De richtlijn ‘Reiniging en desinfectie van oppervlakken’ zal nog herzien worden. Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) heeft besloten om de EU guidance voor werkzaamheid van desinfectiemiddelen in producttypen PT01 t/m PT04 te volgen. Hierop vooruitlopend heeft de WIP haar notitie ‘WIP harmonisatie desinfectiebeleid’ gepubliceerd.

De STIP training ‘Desinfectiebeleid’ zal u meenemen in de complexe wet- en regelgeving op het gebied van desinfectantia en hoe dit toe te passen in uw eigen organisatie.

In de middag zal men aan de slag gaan met de ontwikkeling van een checklist tbv aanschaf desinfectantia, die men in de eigen instelling kan gebruiken.

Doel

De deelnemers hebben aan het einde van de trainingsdag kennis over:

 1. de organisatie van het R&D beleid binnen de instelling (wie is op welke wijze betrokken bij de aanschaf van desinfectantia);
 2. de wetgeving mbt desinfectantia; dit willen we verdelen in:
  1. huiddesinfectantia (CBG MEB)
  2. desinfectantia tbv apparatuur/medische hulpmiddelen (Notified Bodies - CE)
  3. oppervlaktendesinfectantie (Ctgb - N-nr)
 3. het opstellen van flowschema en checklist ‘aanschaf desinfectantia’

Doelgroep

De training is opgezet als VHIG-nascholing, maar uitermate geschikt om met meerdere disciplines uit één instelling te volgen:

 • Deskundigen Infectiepreventie
 • DSMH / DSRD
 • Ziekenhuisapothekers

Inhoud training

Deze training biedt een theoretisch ochtenddeel met praktijkvoorbeelden en een workshop in de middag. De dag wordt vormgegeven door:

 • Philip de Vries, ziekenhuisapotheker (lid RDS-expertgroep WIP)
 • Jan Willem Andriessen, toxicoloog (Ctgb-toelating oppervlaktendesinfectantia)
 • Ben Minderhoud, deskundige infectiepreventie (lid WIP R&D oppervlakken)

Het (theoretisch) ochtendprogramma zal ingevuld worden door:

 • een ziekenhuisapotheker / DSMH (deskundige steriele medische hulpmiddelen): deze zal toelichten aan welke wettelijke voorwaarden een huiddesinfectans moet voldoen en waar je op moeten letten in de keuze welke huiddesinfectantia geadviseerd worden voor bepaalde toepassingen. Daarnaast zal hij ook toelichten welke eisen gesteld worden aan desinfectantia die toegelaten worden voor medische hulpmiddelen.
 • een toxicoloog: deze zal de wetgeving met betrekking tot oppervlakten desinfectantia belichten en de deelnemers wegwijs maken in het gebruik van de toelatingen-databank. Vragen die in den lande vaak gehoord worden zijn ‘waarom wordt het gebruik van alcohol 70% en chloor 250-1000ppm gedoogd door IGZ’, en ‘welke virusclaims moet een product hebben, voordat ik het product verantwoord kan gebruiken’

De middag wordt gestart met:

 • een deskundige infectiepreventie (DI): deze schetst organisatorische oplossingen om een goed desinfectiebeleid op te stellen en de inkoop en gebruik hiervan te stroomlijnen. Daarnaast zal hij (met praktijkvoorbeelden) ingaan op bepaalde vraagstukken (zoals het wel/niet gebruiken van desinfectantia die van buiten EU worden meegeleverd met medisch apparatuur). De DI zal ook ingaan op de afwegingen wanneer reiniging voldoende is en wanneer desinfectie noodzakelijk is.

Na deze introductie zullen de deelnemers aan de slag gaan in groepjes met het ontwikkelen van checklist / flowschema’s.

De deelnemers hebben aan het einde van de trainingsdag:

 1. Organisatieschema R&D beleid (aanschaf);
 2. Checklist aanschaf desinfectantia

Voorbereiding

Voorafgaand aan de training stelt de deelnemer zich op de hoogte van de eigen protocollen en procedure aanschaf nieuwe desinfectiemiddelen, inclusief gebruikte middelen.

Accreditatie

Accreditatie is aangevraagd:

 • VHIG: 30 punten in categorie 4
 • vDSMH: 10 punten in categorie 4

Trainingsdagen en inschrijving

Inschrijving is mogelijk via de website van STIP, hier staan de actuele data, locaties en prijzen van de trainingen.

Trainingsdagen worden ingepland bij deelname van minimaal 20 en maximaal 24 cursisten.

Aanbevolen wordt om met de drie disciplines deel te nemen, dan ontvangt u per deelnemer extra korting.
De standaardprijs bedraagt €325,-. Schrijft u in met twee disciplines dan bedraagt de prijs pp. €300,- (Doelgroep 2). Bij inschrijving met drie disciplines is de prijs pp. €275,- (doelgroep 3)

Deze kosten zijn inclusief koffie, thee en lunch.

Evaluatie

STIP stelt een evaluatieformulier op, welke door elke deelnemer ingevuld dient te worden. De evaluatieformulieren worden door STIP verwerkt.

Programma

Programma

9:30 - 10:00     Ontvangst
10:00 - 10:15     Introductie en kennismaking
10:15 - 13:00    

Theorie:

 • desinfectie medische instrumenten: CE (apotheker)
 • huid-/wonddesinfectie: RvG (apotheker)
 • desinfectie van oppervlakken: N-nr (toxicoloog)
13:00 - 13:45     Lunch
13:45 - 15:45    
 • organisatie beleid binnen de instelling (DI)
 • desinfectie apparatuur: CE en producten buiten EU (DI) Workshop afgewisseld met praktijkvoorbeelden
 • maak flowschema ‘aanschaf desinfectie’ (wie?)
 • maak checklist ‘toetsingscriteria desinfectantia’ (wat?)
15:45 - 16:00     Evaluatie en afsluiting

Trainers

Philip de Vries

Philip de VriesPhilip de Vries is opgeleid als ziekenhuisapotheker en heeft gewerkt in het UMC Utrecht. Hij was actief betrokken bij de sterilisatie van medische hulpmiddelen vanaf 1983 tot 2015. Hij heeft gedurende acht jaar de functie bekleed van Hoofd CSA en is vanaf 1985 tot medio 2012 de Deskundige Steriele Medische Hulpmiddelen geweest van het ziekenhuis. Verder was hij verantwoordelijk voor de GMP status van de Celtherapie Faciliteit en vervulde hij de rol van Qualified Person van de Apotheek van het UMC Utrecht.

Hij is betrokken geweest bij (post-universitaire) opleidingsprogramma’s farmacie, microbiologie en sterilisatie.

Hij is voorzitter geweest van de Sterilisatie Vereniging Nederland (SVN), de European Society for Hospital Sterile Supply (ESH) en de International Federation for Sterile Supply (IFSS). Hij is tevens lid van de Advisory Editorial Board van het tijdschrift Zentralsterilisation. Philip is erelid van de Vereniging van Deskundigen Steriele Medische Hulpmiddelen (VDSMH) en erelid van SVN. Vanaf augustus 2015 is hij gepensioneerd.

Jan Willem Andriessen

Jan Willem AndriessenJan Willem Andriessen is werkzaam als beleidsmedewerker bij het College voor Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden (Ctgb). Hij is opgeleid als toxicoloog en milieukundige en heeft veel ervaring met de wetgeving op Nederlands en Europees niveau rond biociden, waar onder desinfectantia. Hij is lid van de commissie van de Gezondheidsraad die onderzoek doet naar het gebruik van desinfectantia en de ontwikkeling van resistentie

Ben Minderhoud

Ben MinderhoudBen Minderhoud is deskundige Infectiepreventie en werkt sinds oktober 2015 bij Unic Medical Services BV te Nieuwegein. Daarvoor heeft hij 11 jaar als deskundige Infectiepreventie gewerkt in het UMC Utrecht. Zijn interesses liggen met name bij outbreakmanagement, zorg-ICT en infectieregistratie. Sinds 2007 is hij vaste docent bij de cursus Steriele Medische Hulpmiddelen die twee keer per jaar in Utrecht wordt georganiseerd. Hierbij gaat hij in op de theorie van chemische desinfectie, (knelpunten in) wetgeving en inkoopstrategie voor desinfectiemiddelen. Tot vorig jaar was hij tevens kerndocent bij de opleiding tot deskundige Infectiepreventie in Utrecht waar hij o.a. dit onderwerp ook doceerde. Ben is actief lid van de Vereniging voor Hygiëne en Infectiepreventie in de Gezondheidszorg (VHIG), zowel als lid van de pijler Professionalisering & Profilering en de webmaster commissie. Met de overstap naar Unic Medical Services BV is hij in staat meerdere zorginstellingen op infectiepreventie gebied te ondersteunen en adviseren. Naast zijn werk als deskundige Infectiepreventie is Ben ook freelance fotograaf.

Foto's

op dit moment zijn er nog geen foto's beschikbaar

Downloads

Download de richtlijn ‘Reiniging, desinfectie en sterilisatie van medische hulpmiddelen voor hergebruik’

 

Locatie

Van der Valk Veenendaal

Van der Valk Hotel Veenendaal

Met 15 multifunctionele zalen die allen voorzien zijn van daglicht, airconditioning, gratis WiFi en de meest moderne faciliteiten, biedt Van der Valk Hotel Veenendaal volop mogelijkheden. De zalen zijn stijlvol ingericht met oog voor comfort en detail. De ambiance creëert een inspirerende omgeving voor zakelijke activiteiten.

 Van der Valk Hotel Veenendaal ligt op slechts 5 minuten loopstand van station Veenendaal-De Klomp. Bussen en treinen stoppen op dit station

Van der Valk Hotel Veenendaal
Bastion 73
3905 NJ Veenendaal
Tel. +31 (0)318 79 90 60

Plan uw route naar Van Der Valk Veenendaal

Evaluatie

Hieronder vindt u de evaluaties van eerdere trainingen:Geeft u zich op voor de lijst van geïnteresseerden!

Voor deze activiteit zijn nog geen tijden bekend.
indien u interesse heeft voor deze activiteit, kunt u zich vrijblijvend opgeven in de lijst voor geïnteresseerden. U krijgt dan bericht, zodra er een datum voor deze activiteit bekend is.

Deelnemersgegevens

* Verplicht

Categorie

Training / Functie