Menu

SFERD is

Reacties SFERD

Gast
21-09-2020
Goede organisatie en goede onderwerpen.
P. Wolters
19-09-2016
SFERD 2016
De ERCP scopen en biofilm.
Gast
19-09-2016
SFERD 2016
Goede opbouw van volgorde presentaties, mogelijkheid om vragen met de hele zaal te … read more

AfdrukkenE-Mail Adres

2016 SFERD Symposium

Datum:
wo, 14 sept 2016
Code:
SF16
Plaats:
Veenendaal
250
Contactpersoon:

Omschrijving

10 jaar SFERD – symposium

Woensdag 14 september 2016, Veenendaal

 

Samenvatting

Samenvatting SFERD symposium 2016

John van Bergen Henegouw, secretaris SFERD vanaf het prille begin, opende het symposium met een korte inleiding en een samenvatting over de geschiedenis van SFERD en haar kwaliteitshandboek, dat vanaf 2006 in ontwikkeling blijft. Nu 10 jaar later zijn we bij de 4e druk en is het handboek in 31 landen van de wereld verspreid. In oktober zal John met een poster op het WFHSS-congres (World Federation for Hospital Sterilisation Sciences) te Brisbane hiervan verslag doen. Vervolgens introduceert John de dagvoorzitter Marc Verhagen; hij is MDL arts in het Diakonessenhuis Utrecht en bestuurslid van de NVMDL.

Benno Baksteen, voormalig piloot en vakbondsbestuurder

Benno Baksteen heeft zijn sporen verdiend in de luchtvaart en de veiligheidscultuur hiervan. Hij neemt ons mee in de ontwikkelingen betreffende veiligheid welke de luchtvaart inmiddels heeft doorgemaakt, en legt een verband tussen het SFERD kwaliteitshandboek en de veiligheidscultuur van de luchtvaart in 2016. Hij benadrukt het gebruik van checklists als reminder en niet als controlemiddel.

Marcel Vonk, senior CSD Consultant Olympus

Marcel is microbioloog en werkzaam bij de firma Olympus. Hij vertelt wat er rondom de ERCP scoop in Amerika is gebeurd en welke verbetermaatregelen Olympus inmiddels heeft genomen. Olympus adviseert om de scoop jaarlijks te laten inspecteren en is bezig met een terugroep actie om de scoop te modificeren. Verder raadt hij het werkveld aan om de scoop binnen 30 minuten te laten ragen, reinigen en desinfecteren.

Suzanne van Maarseveen, staffunctionaris Klinische Fysica MC Leeuwarden

De huidige handleidingen van de leveranciers van flexibele scopen zijn zeer ingewikkeld en Suzanne stelde vast dat de adviezen voor handmatige voorreiniging circa 98 handelingen beslaan. In de praktijk is het niet haalbaar om zoveel stappen, die tijdens een eenmalige training worden toegelicht, te onthouden. Suzanne pleit er dan ook voor dat alle leveranciers een eenvoudig stappenplan gaan ontwikkelen en gebruiken.

Petra Benink-Waanders, managing director Rescope

Rescope is een bedrijf welke het onderhoud en reparaties van alle soorten en merken flexibele endoscopen uitvoert. Petra geeft aan regelmatig scopen te krijgen waarvan aan de buitenkant niet te zien is dat het kapot is, maar waar bij openmaken van de mantel veel water etc. uit komt. De meest voorkomende mankementen zijn de verlijming aan de tip distaal en het handvat. Zij adviseert dan ook dat dagelijks technische controle van de endoscoop na gebruik essentieel is.

Nadat de deelnemers genoten hebben van een goede en uitgebreide lunch en de stands van de sponsors bezocht hebben, start het middagprogramma.

Thomas Vanzieleghem, R&D manager Onelife

Thomas heeft veel onderzoek gedaan naar het ontstaan en beheersen van biofilms. Biofilms verspreiden zich willekeurig en besmetten continu de omgeving. De ontwikkeling ervan is afhankelijk van het soort micro-organisme. De ontwikkeling van de biofilm wordt nog gestimuleerd door een cyclisch nat en droog proces. Er blijkt tevens sprake van resistentievorming voor desinfectantia. Thomas geeft aan wat de beste corrigerende maatregelen zijn: Warm water 40-45gr., 5 minuten reinigen, effectief detergent en gebruik van goede borstels.

Claudia van Schriek, deskundige infectiepreventie Rijnstate Arnhem

In het Rijnstate ziekenhuis wordt elke ERCP-scoop na 4x gebruikt te zijn gekweekt, zo ook na reparatie of als het een leenscoop betreft. De interpretatie van de kweken gebeurt in overleg met een arts-microbioloog. Uit de kweken blijkt het biopsiekanaal bij alle scopen het vaakst positief. Daarnaast worden volgens een strikt schema de machine en aanvoerslangen gekweekt, waarbij een duidelijke biofilmvorming in de slangen werd aangetoond. Een effectieve reiniging blijkt in de praktijk afhankelijk van de scholing en de werkervaring van de medewerker.

Pieterdina Scholing, deskundige infectiepreventie i.o. Gelre Apeldoorn

Pieterdina geeft een presentatie van haar afstudeeronderzoek, waarbij zij ATP metingen heeft gedaan van flexibele endoscopen. Zij heeft ERCP-scopen elke keer op dezelfde 3 punten gemeten; de tip, het werkkanaal en de tangenlift. En dat gelijk na gebruik bij de patiënt, na reiniging door de CSA en na 2 dagen opslag. De resultaten waren zeer opvallend. De metingen na gebruik bij de patiënt waren gelijkwaardig aan de metingen na 2 dagen opslag. De oorzaak is nog niet bekend. ATP kan gebruikt worden om een norm te bepalen, als trendanalyse, proces optimalisatie en als landelijk vergelijkingsmiddel. Wel dient de afname door een en dezelfde persoon middels dezelfde methode uitgevoerd te worden.

Greet Vos, hoogleraar / arts-microbioloog Erasmus MC Rotterdam

Greet geeft inzicht in de resultaten van het landelijk kweekonderzoek naar ERCP- scopen. Bekend is dat het infectiepercentage na een ERCP ongeveer 2-4% is. Wat betekent de uitslag van een kweek nou voor de dagelijkse zorg. Wat betekent een positieve kweek en met welk micro-organisme en bij welke hoeveelheid moet er actie genomen worden. Het onderzoekpotentieel is 72 scopen uit 65 centra; 22% van de kweken zaten boven de norm van 20 KVE, 39% van de instellingen had een gecontamineerde scoop met meer dan 1 type micro-organismen. Als vervolg op dit onderzoek start eind september een 2e studie: Process studie 2. Dit onderzoek richt zich op alle ERCP- en alle lineaire endo-echo-scopen met onderzoeksvragen over de methode van reiniging, het aantal procedures, de historie van de techniek en reparaties van de scoop.

Kees Ballemans, deskundige infectiepreventie / voorzitter SFERD

Kees presenteert SFERD 4.0 en vertelt in het kort wat de grootste aanpassingen zijn. Naast de implementatie van de nieuwe WIP-richtlijn ‘thermolabiele flexibele endoscopen’ is het handboek uitgebreid op basis van de Europese richtlijn over droogkasten (NEN-EN 16442). Er zijn testen beschreven voor reinigingsindicatoren en een uitgebreide beschrijving van procesbeïnvloedende ingrepen toegevoegd. Zowel de presentaties van het SFERD-symposium als het SFERD kwaliteits-handboek 4.0 zijn te downloaden.

Algemeen

Inleiding

De Stuurgroep Flexibele Endoscopen Reiniging en Desinfectie (SFERD) nodigt u van harte uit voor dit symposium.

Doel

ScoopAl decennia wordt o.a. door de IGZ gewezen op veiligheidsrisico’s bij het gebruik van flexibele endoscopen. In 2009 heeft de SFERD het 1e Kwaliteitshandboek reiniging en desinfectie flexibele endoscopen uitgebracht. Inmiddels is het 4e concept handboek gepubliceerd en worden de reacties door de SFERD leden verwerkt. 
Tijdens het 8e SFERD symposium wordt het SFERD kwaliteitshandboek 4.0 gepresenteerd.
De SFERD leden hebben zorggedragen voor een afwisselend programma, waarbij vele actuele onderwerpen de revue zullen passeren.dummyscoop

Doelgroep

  • CSA-R&D medewerkers
  • Verpleegkundigen/assisterenden scopie-afdelingen
  • Deskundigen Scopen Reiniging en Desinfectie
  • Deskundigen Steriele Medische Hulpmiddelen
  • Deskundigen Infectiepreventie
  • Medisch Technici Klinisch Fysica
  • MDL-artsen
  • Artsen-microbioloog

Inschrijven

Tot 1 augustus 2016 geldt een vroegboekkorting.
De kosten voor het bijwonen van dit symposium bedragen tot 1 augustus €145,-. Uitvoerende medewerkers reiniging en desinfectie (doelgroep 2) kunnen gebruik maken van een gereduceerd tarief. Zij betalen bij aanmelden voor 1 augustus: € 75,-.

Na 1 augustus 2016 geldt: De kosten voor het bijwonen van dit symposium bedragen €160,-. Uitvoerende medewerkers reiniging en desinfectie (doelgroep 2) kunnen gebruik maken van een gereduceerd tarief. Zij betalen € 85,-.

Deze kosten zijn inclusief koffie, thee en lunch.

Accreditatie

Accreditatie is aangevraagd bij de VHIG, VDSMH, SVN, NVKF, VZI en kwaliteitsregister V&VN-MDL.

Programma

Vanaf 8.30 uur ontvangst en bezoek tradeshow.

Dagvoorzitter: Dr. Marc Verhagen, MDL-arts Diakonessenhuis Utrecht / bestuurslid NVMDL

          Ochtendprogramma
9:15 - 9:30     Opening
John van Bergen Henegouw, secretaris SFERD
9:30 - 10:30    

‘Luchtvaart als rolmodel? Betrouwbaarheid versus de illusie van controle’
Benno Baksteen, luchtvaart expert / voorzitter Dutch Expert Group Aviation Safety (DEGAS) 
Met ruime ervaring in de luchtvaart geeft Benno Baksteen zijn visie over veiligheid. Verhogen controles de betrouwbaarheid van een proces?

10:30 - 11:00    

PAUZE, bezoek tradeshow

11:00 - 11:30    

Design van complexe endoscopen complex?
Marcel Vonk, senior CDS consultant Olympus
Duodenoscopen zijn complexe medische hulpmiddelen. Hoe kunnen aanpassingen aan ontwerp en handleiding oplossingen bieden om reiniging en desinfectie te optimaliseren?

11:30 - 12:00    

"Wat is er toch aan de hand met de handleiding?"
Susan van Maarseveen, staffunctionaris Klinische Fysica/DSRD, MC Leeuwarden
Aan de hand van wet- en regelgeving en een risicoanalyse worden totstandkoming en de naleving in de praktijk van de handleiding van ERCP endoscopen belicht.

12:00 - 12:30    

Schademanagement van endoscopen
Petra Benink, managing director Rescope BV
Zolang er endoscopen zijn, raken endoscopen beschadigd. Brengen de ontwikkelingen binnen de endoscopie andere risico's op schades met zich mee? Hoe kunnen wij deze risico's voorkomen?

12:30 - 13:30     LUNCH, bezoek tradeshow
          Middagprogramma
13:30 - 14:00    

Beheersen van biofilm
Dr. Thomas Vanzieleghem, R&D manager Onelife
Hoe ontstaat een biofilm in een endoscoop en hoe kunnen wij dit voorkomen en/of verwijderen?

14:00 - 14:30    

Biofilm te lijf in de praktijk
Claudia van Schriek, deskundige infectiepreventie Rijnstate Arnhem
In deze presentatie worden resultaten gepresenteerd van een uitgevoerd onderzoek naar de effecten van een 'nieuw' detergens op de verwijdering/voorkoming van biofilm.

14:30 - 15:00    

ATP-meting van ERCP-scopen
Pieterdina Scholing, deskundige infectiepreventie i.o. Gelre Apeldoorn/Zutphen
Onderzoek naar het gebruik van de ATP-meting als controle op het desinfectiepreces van duonenumscopen

15:00 - 15:30    

THEEPAUZE, bezoek trade show

15:30 - 16:00    

Contamination of Duodenoscopes; where are we now?
prof.dr. Greet Vos, arts-microbioloog Erasmus MC Rotterdam
Wat zijn de resultaten van een landelijke studie naar contaminatie van duodenoscopen en hoe gaan we verder?

16:00 - 16:30    

Presentatie Kwaliteitshandboek 4.0 –toelichting, vragen en discussie.
Kees Ballemans, deskundige infectiepreventie / voorzitter SFERD
Wat biedt handboek 4.0 ten opzichte van 3.0.

16:30 - 17:00    

Discussie en afsluiting door dagvoorzitter

Sprekers

Marc Verhagen

Marc VerhagenMarc Verhagen, MDL-arts Diakonessenhuis Utrecht, bestuurslid NVMDL
Marc Verhagen is sinds 2003 werkzaam als Maag-Darm-Leverarts in het Diakonessenhuis Utrecht en Zeist. Zijn aandachtsgebieden binnen de MDL zijn darmkankerscreening en leverziekten.
Hij is 10 jaar medisch manager MDL geweest en is één van de initiators van het DarmCentrum Midden Nederland (een samenwerkingsverband tussen het Diakonessenhuis en UMC Utrecht). Daarnaast was hij actief binnen het Bestuur Medische Staf en het bestuur van de Stafmaatschap. Momenteel is hij voorzitter van de Calamiteiten Onderzoeksgroep in het ziekenhuis. Ook is hij bestuurslid van de Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen, voorzitter van de Beroepsbelangencommissie en leidt de werkgroep taakherschikking MDL.

Benno Baksteen

Benno BaksteeenBenno Baksteen, voormalig piloot en vakbondsbestuurder
Benno Baksteen volgde de opleiding tot verkeersvlieger aan de Rijksluchtvaartschool te Eelde. Daarna vervulde hij zijn militaire dienstplicht als officier vlieger bij de Marine Luchtvaart Dienst. Zijn standplaats was Marine Vliegkamp Valkenburg, waar hij de Grumman Tracker submarine hunter/killer vloog en diverse nevenfuncties vervulde, waaronder die van Officier Vliegdienst. In september 1970 trad hij in dienst bij de KLM als eerste officier, eerst op de DC-9 op het Europese netwerk en daarna op de DC-8 wereldwijd. Hij werd gezagvoerder op de DC-9 in 1982 en was van 1988 tot 2003 gezagvoerder op de Boeing 747. Hij sloot zijn loopbaan af als gezagvoerder op de Boeing 777, waarmee hij het hele scala van eerste generatie straalvliegtuigen tot en met de nieuwste generatie hightech vliegtuigen heeft gevlogen.

Marcel Vonk

Susan van Maarseveen

Susan van MaarseveenSusan van Maarseveen, staffunctionaris Klinische Fysica/DSRD, MC Leeuwarden
Susan van Maarseveen is in 2009 als een van de eerste technisch geneeskundigen afgestudeerd aan de Universiteit Twente. Haar afstudeeronderzoek over transcraniële magnetische stimulatie heeft zij uitgevoerd op de afdeling Klinische Neurofysiologie in het Universitair Medisch Centrum Groningen. Na haar afstuderen is zij gaan werken in het Medisch Centrum Leeuwarden, waar zij werkzaam is als Staffunctionaris klinische fysica. Als aandachtsgebieden heeft zij onder andere MRI, integraal risicomanagement, OK, IC en SEH. Daarnaast is zij aangesteld als Deskundige Scopen Reiniging en Desinfectie van het MCL. Binnen deze functie heeft zij veel aandacht voor validatieprocessen en professionalisering van het vakgebied. Vanuit haar aandachtsgebied van integraal risicomanagement en klinische fysica zal zij in haar presentatie de link leggen tussen risico’s, wet- en regelgeving en uitvoering in de praktijk.

Petra Benink-Waanders

Petra Benink-WaandersPetra Benink-Waanders, Managing Director Rescope
Petra Benink is Managing Director bij Rescope. Ze stippelt daar het beleid uit en stimuleert en bewaakt de ontwikkeling van Rescope als technisch geavanceerde dienstverlener. Rescope is voor ziekenhuizen een professionele partner voor het technische beheer van flexibele en starre endoscopen. Rescope is sinds 2004 actief op de Nederlandse markt en geeft ziekenhuizen objectieve en eerlijke adviezen gecombineerd met heldere communicatie en een hoog serviceniveau.

Thomas Vanzielighem

Thomas VanzielighemThomas Vanzielighem, R&D manager Onelife
Thomas Vanzielighem is bio-ingenieur, ik heb deze studie gevolgd aan de Université catholique de Louvain in België. Daarna heb ik een doctoraat in microbiologie over de problemen van biofilms in healthcare associated infections gevoerd in de labo van Prof. Mahillon, in samenwerking met Prof. Gala bij Cliniques Saint-Luc in Brussel. Mijn werk was op Staphylococci gefocust. Sinds 2015, ben ik verantwoordelijk voor R&D bij OneLIFE. OneLIFE voert nu sommige onderzoeksprojecten uit met grote ziekenhuizen in Nederland, België en Frankrijk. Deze gaan over de methodes voor kweekafname van endoscopen, de effectiviteit van de reiniging van endoscopen en het ontsmetten van heater cooler units die vaak met biofilm gecontamineerd zijn.

Claudia van Schriek

Pieterdina Scholing

Pieterdina ScholingPieterdina Scholing, deskundige infectiepreventie i.o., Gelre Apeldoorn
Pieterdina Scholing is deskundige infectiepreventie in opleiding bij de afdeling Medische Microbiologie en Infectiepreventie van Gelre ziekenhuizen.
In 2002 is zij afgestudeerd aan de HBO- Verpleegkunde. Direct na haar afstuderen is zij begonnen op de afdeling endoscopie van ziekenhuis Rijnstate in Arnhem in eerste instantie als endoscopieverpleegkundige en later als leidinggevende van deze afdeling.
Momenteel volgt zij de opleiding tot deskundige infectiepreventie aan het Wenckebach Instituut in Groningen. Zij hoopt in februari 2017 haar diploma in ontvangst te nemen.

 

 

Margreet Vos

Margreet Vos Margreet C. Vos (1961) studied at the Medical Faculty Erasmus Universiteit in Rotterdam, The Netherlands, from 1981 to 1988, Cum Laude.
From 1995 until present, she is a staff member in Rotterdam, Erasmus MC. She is the deputy head of the department and the deputy trainer of Medical Microbiologists reisdents. Since 2012, she is a professor of Healthcare related Infections at the dept of Microbiology and Infectious Diseases.
She is for more than twenty years the chair of the local infection committees at the Erasmus MC, Rotterdam, a revalidation clinic and the Harbour Hospital. She received more than 50 invited lectures nationally and internationally and has more than 130- peer reviewed publications, most of them deal with infection prevention of MSSA/MRSA, the Search and Destroy strategy, hand hygiene, outbreaks and Hospital design.
She is member or chair of 4 local and 14 national and 2 international committees or working groups about infection prevention in general or MRSA, Hospital design and infection prevention or quality in infection control or the laboratory. She is chair of the European study group of nosocomial Infections (ESGNI).

Kees Ballemans

Kees Ballemans Kees Ballemans Unic Medical Services BV
Kees Ballemans is sinds 2002 eigenaar van Unic Medical Services BV, een adviesbureau op het gebied van hygiëne en infectiepreventie. Na jarenlange ervaring als microbiologisch analist werkt Kees sinds 1990 als deskundige infectiepreventie voor zeer diverse organisaties, waaronder ziekenhuizen, verpleeghuizen en zelfstandige behandelcentra. Ballemans won als enige deskundige infectiepreventie in Nederland tweemaal de Infectie Preventie Prijs van de VHIG, met een onderzoek over MRSA en de ontwikkeling van het kwaliteitshandboek endoscopen. Kees Ballemans is als deskundige infectiepreventie altijd actief geweest in het opleiden en trainen van zorgprofessionals.
Kees is de initiator en voorzitter van de SFERD.

 

Marcel Vonk

Marcel Vonk Marcel Vonk, Senior CDS Consultant
Marcel Vonk is sinds 2009 bij Olympus Nederland BV. Na zijn afstuderen in 2000 heeft hij zich tot 2009 bezig gehouden met wetenschappelijk onderzoek. Het laatste gedeelte van zijn wetenschappelijke loopbaan was een promotie onderzoek naar biofilms en het effect van een gepatenteerd nieuw antimicrobieel peptide op deze biofilms. In 2009 heeft Marcel de overstap gemaakt naar Olympus waar hij de rol van DSMH en DSRD bekleedt. De afgelopen jaren is hij betrokken bij het opzetten van trainingen op het gebied van het reinigen en desinfecteren van medische instrumenten, waaronder ook flexibele endoscopen. Ook heeft Marcel een consultancy programma gestart om ziekenhuizen te helpen met de complete reiniging en desinfectie van flexibele endoscopen.
Naast de werkzaamheden bij Olympus is Marcel ook docent bij de opleiding tot MDL-verpleegkundigen en heeft hij zitting in zowel nationale als internationale commissies mbt het reinigen, desinfecteren en steriliseren van medische hulpmiddelen

 

Claudia van Schriek

Claudia van Schriek Claudia van Schriek, Deskundige Infectiepreventie en DSRD, Rijnstate ziekenhuis Arnhem.
Na 12 jaar werkzaam te zijn geweest in Zwitserland als deskundige infectiepreventie trok zij verder naar het hoge noorden om in Noorwegen te werken als deskundige infectiepreventie. Omdat de winters lang en koud zijn kwam ze na vier jaar terug naar Nederland. Het verschil tussen de drie landen is erg groot, maar dankzij de goed gevulde rugzak en een gezonde dosis relativeringsvermogen ben ik na 2 en half jaar weer helemaal Nederlands geworden.n

 

Foto's

Hier vindt u een foto-impressie van het SFERD symposium. Klik hier om de presentatie te starten.

Handboek

U kunt hier diverse versies van het SFERD handbook downloaden

Evaluatie

De evaluatie van het SFERD symposium 2016 kunt u hier downloaden.

Locatie

 

Van der Valk Veenendaal

Van der Valk Hotel Veenendaal

Met 15 multifunctionele zalen die allen voorzien zijn van daglicht, airconditioning, gratis WiFi en de meest moderne faciliteiten, biedt Van der Valk Hotel Veenendaal volop mogelijkheden. De zalen zijn stijlvol ingericht met oog voor comfort en detail. De ambiance creëert een inspirerende omgeving voor zakelijke activiteiten.

Van der Valk Hotel Veenendaal ligt op slechts 5 minuten loopstand van station Veenendaal-De Klomp. Bussen en treinen stoppen op dit station

Van der Valk Hotel Veenendaal
Bastion 73
3905 NJ Veenendaal
Tel. +31 (0)318 79 90 60

Plan uw route naar Van Der Valk Veenendaal

 

 

10 jaar SFERD – symposium

 


Categorie