Menu

E-Mail Adres

Summerschool 2020 COVID-19

Datum:
wo, 1 juli 2020
Code:
SUM20
Prijs v.a.:
€ 99
Plaats:
Nijkerk
49
Contactpersoon:

Omschrijving

2020 Summerschool   

Algemeen

Inleiding

Summerschool besteedt zoals altijd aandacht aan de praktijk van infectiepreventie. Lukt het om de richtlijnen rond infectiepreventie te implementeren? Wat zijn praktijkervaringen? Wat leren we van elkaar? Summerschool 2020 staat in het teken van COVID-19. Niet alleen voor de onderwerpen, maar natuurlijk ook in kader van de 1,5 m maatregelen. Vandaar dat er maar toegang is voor maximaal 49 deelnemers!

Doel

Kennis en inzicht in het belang van cliëntveiligheid op basis van infectiepreventie. Met als onderlegger het Covid-19 krijg je kennis rond de brede aspecten van infectiepreventie en uitbraken. Zo krijgt de deelnemer handvatten om in de eigen instelling verbeteracties op touw te zetten.

Doelgroep

  • > Contactpersonen voor Infectie Preventie (CIP)
  • > Infectie Preventie Adviseurs (IPA)
  • > Kwaliteitsmedewerkers
  • > Verpleegkundigen / Verzorgenden (+ Infectie Preventie als aandachtsgebied)
  • > Andere belangstellenden

loesje

Voorbereiding & Studieduur

De deelnemer is op de hoogte van de richtlijnen en de afgelopen en huidige praktijk rond corona in de eigen instelling.

Accreditatie

Accreditatie Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals: Scholing Algemeen: 5 punten.

Overig

  • > Contactpersonen Infectie Preventie / hygiëne kwaliteitsmedewerkers/ zorgmedewerkers (de handen aan het bed) (€ 99,- )
  • > Kwaliteitsfunctionarissen, deskundigen infectiepreventie, teamleiders ea. (€ 155 )
  • > Contactpersonen Infectie Preventie (CIP) en Infectie Preventie Adviseurs (IPA) die door STIP zijn opgeleid: gratis *)

*) Gratis opgeven en je komt niet? Je ontvangt achteraf een factuur voor € 99,-

Privacyverklaring

Door je aan te melden, ga je (de deelnemer) ermee akkoord dat jouw persoonlijke gegevens worden verwerkt voor registratie- en afhandelingsdoeleinden. Er zullen foto's worden gemaakt die na afloop mogelijk worden geplaatst als sfeerimpressie op de STIP website. Alle persoonlijke gegevens worden uitsluitend gebruikt in overeenstemming met de huidige EU-wetgeving inzake gegevensbescherming (AVG) en zullen niet worden bekendgemaakt aan een derde partij.

Programma

Programma

9:00 - 9:25    

Ontvangst en inschrijven

9:25 - 9:30    

Opening door dagvoorzitter
Carolien Oldenkamp-Berkelaar, deskundige infectiepreventie GRIP + secretaris STIP

9:30 - 10:10    

Pandemiën
Pieter Sloot, docent STIP

10:10 - 10:50    

Uitdagingen in de COVID-19 diagnostiek
Jean Luc Murk, arts microbioloog 

10:50 - 11:20    

Koffiepauze en bezoek informatiemarkt

11:20 - 12:00    

Covid-19 verhaal van een frontline verpleegkundige (Infectie Preventie Adviseur - IPA)
Ismonda Boom-Aarts, Amaris

12:00 - 12:40    

Infectiepreventie Organisatie bij verpleeghuis met Covid-19 
Charlotte Michels, deskundige infectiepreventie CareB4

12:40 - 13:40    

Lunch

13:40 - 14:20    

Bron/contactonderzoek bij Covid-19
Ashis Brahma, arts infectieziekten GGD Noord Oost Gelderland

14:20 - 15:00    

Vragen half uurtje Covid-19 verpleeghuizen
Andrea Eikelenboom, deskundige infectiepreventie

15:00 - 15:30    

Theepauze

15:30 - 16:10    

Persoonlijke Beschermingsmiddelen en InfectiePreventie Maatregelen bij Covid-19
Kees Ballemans, deskundige infectiepreventie UNIC en bestuurslid STIP

16:10 - 16:50    

Workshop: Juist gebruik mond/neusmaskers bij Covid-19 
Herman Codée, Personal Safety Division 3M

16:50 - 17:00    

Afronding met aansluitend een drankje

  

Sprekers

Kees Ballemans

Kees Ballemans Kees Ballemans deskundige infectiepreventie, is sinds 2002 eigenaar van Unic Medical Services BV, een adviesbureau op het gebied van hygiëne en infectiepreventie. Na jarenlange ervaring als microbiologisch analist werkt Kees sinds 1990 als deskundige infectiepreventie voor zeer diverse organisaties, waaronder ziekenhuizen, verpleeghuizen en zelfstandige behandelcentra. Ballemans won als enige deskundige infectiepreventie in Nederland tweemaal de Infectie Preventie Prijs van de VHIG, met een onderzoek over MRSA en de ontwikkeling van het kwaliteitshandboek endoscopen. Kees Ballemans is als deskundige infectiepreventie altijd actief geweest in het opleiden en trainen van zorgprofessionals.

Carolien Oldenkamp

Carolien Oldenkamp - Berkelaar Carolien Oldenkamp - Berkelaar is deskundige infectiepreventie. Ze heeft in 1996 GRIP, adviesburo voor infectiepreventie opgericht.
Na jarenlange ervaring als medisch microbiologisch analist in een academisch ziekenhuis werkt Carolien sinds 1989 als deskundige infectiepreventie. Ze startte in een algemeen ziekenhuis en heeft inmiddels ervaringen opgedaan in alle sectoren van de gezondheidszorg.
Zo heeft zij veel bouwtrajecten in ziekenhuizen begeleid, collega’s gecoached, begeleidt zij zelfstandige behandelcentra, verpleeghuizen, woonzorgcentra, thuiszorg, gehandicaptenzorg, revalidatie en psychiatrie met hun infectiepreventiebeleid.
Carolien Oldenkamp is als deskundige infectiepreventie altijd actief geweest in het opleiden en trainen van zorgprofessionals.

Charlotte Michels-Breukers

Charlotte Michels-BreukersCharlotte Michels-Breukers werkt inmiddels meer dan 20 jaar als deskundige infectiepreventie, eerst in dienst van verschillende ziekenhuizen en sinds 1995 ook als ZZP.
Sinds 2012 werkt ze onder de naam CareB4 en heeft Charlotte zich gespecialiseerd in de verpleeghuissector. Daarnaast werkt ze regelmatig als interim in ziekenhuizen of op projectbasis voor onder andere industrie.
Charlotte heeft zich sinds begin 2016 verdiept in de schoonmaak binnen zorginstellingen en heeft in een klein team hard gewerkt aan een bijdrage in de verbetering van de kwaliteit van zorg.
In 2017 heeft zij samen met een partner ZorgVooraf opgericht voor ontwikkeling van praktijkgerichte e-learning en verzorgen van blended learning voor infectiepreventie in de VVT sector.

Pieter Sloot

Pieter SlootPieter Sloot is kwaliteitscoördinator en veranderkundige. Na de opleiding klinisch chemie en HBO medisch microbiologisch analist en werkte Pieter, in de jaren tachtig, als analist bij verschillende microbiologische en immunologische laboratoria. Microbiologisch een interessante periode vanwege de HIV epidemie. Eind jaren tachtig werd hij ziekenhuishygiënist en deed ervaring op met MRSA, Contactpersonen Infectie Preventie en de luchtbeheersing operatiekamers. Bij de VHIG was hij lid congres commissie, voorzitter Regio Midden/Oost en voorzitter commissie Kwaliteit & Beleid. Bij VCCN was Pieter lid commissie congressen en opleidingen. Hij was mede auteur en trainer van Stof en Kiem Arme Ruimten (SKAR gedragstraining). In 2000 volgde hij de kwaliteitsmanagement opleiding en werd coördinator kwaliteit & veiligheid in Rijnstate ziekenhuis Arnhem. Daar is hij 18 jaar betrokken geweest bij kwaliteitsonderzoeken, audit(beleid), verbeter- en verandertrajecten, prospectieve risico inventarisaties en begeleide hij 46 stagiaires. Hij gaf o.a. les in projectmatig werken, audits en kwaliteitsmanagement. In 2018 is hij gestopt in Rijnstate en wijdt zijn tijd aan STIP en zijn andere eigen activiteiten.

 

Jean Luc Murk

Jean Luc MurkJean Luc Murk is arts-microbioloog en viroloog en is gepromoveerd in celbiologie. Hij heeft gewerkt als klinisch viroloog en was hoofd van de afdeling respiratoire en enterale virologie bij het RIVM. In 2017 is Jean Luc in het Tweesteden Ziekenhuis in Tilburg begonnen als arts microbioloog met aandachtsgebied virologie. Hij heeft jarenlange ervaring met lesgeven in allerlei settings en voor verschillende gremia. Jean Luc is een graag geziene gast bij diverse TV-programma’s, waar hij zijn kennis rondom COVID-19 deelt. Hij is (bestuurs-) lid van een aantal verenigingen op het gebied van micro-biologie/virologie in het binnen- en buitenland. 

 

 

 

 

Ashis Brahma

Ashis BrahmaAshis Brahma, arts infectieziekten, uit Apeldoorn werkt bij de GGD Noord- en Oost Gelderland. Hij heeft onderzoek gedaan naar virussen die van dier op mens over gaan. Jarenlang werkte hij als tropenarts in oorlogsgebieden. Inmiddels werkt hij alweer een aantal jaren in Warnsveld. Brahma -binnen de GGD door iedereen de ‘knuffelbeer’ genoemd- is gespecialiseerd in uitbraak van infectieziekten, in virussen die overgaan van dier op mens, de zoönosen. Die bestudeert hij al 25 jaar, dat er nu een pandemie gaande is, dat vindt hij als arts zeer boeiend. Nieuws kijkt hij niet meer, het enige dat hij doet is wetenschappelijke literatuur lezen over corona. ,,Wat ik daarvan leer is dat het met name over de maatschappelijke impact gaat die dit virus veroorzaakt. De totale economische ontwrichting, die baart mij het meeste zorgen.” In deze Corona periode coördineerde hij onder andere waar en welke mensen werken in de zorghotels voor corona-patiënten die overal in de regio verrezen.

 

Andrea Eikelenboom

Andrea Eikelenboom-BoskampAndrea Eikelenboom-Boskamp startte na de HBO-V opleiding haar loopbaan bij de GGD Noord-Oost Brabant. Na 3 jaar heeft zij de overstap gemaakt naar het Radboud UMC in Nijmegen waar zij 12 jaar gewerkt heeft als deskundige infectiepreventie en coördinator van het team. Sinds 2009 werkt zij vanuit het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis aan (onderzoeks-)projecten met name gericht op het verbeteren van de infectiepreventie en het infectiepreventiebeleid in verpleeghuizen.
Ze heeft als lid van de Expertgroep Verpleeghuizen van de Werkgroep Infectiepreventie (WIP) meegewerkt aan het opstellen van deze WIP-richtlijnen.
Ze vormt de spil in het Regionaal Zorg Hygiëne Netwerk (REZON/iPrevent) Nijmegen e.o. Binnen dit netwerk coördineert zij diverse activiteiten waaronder scholing van HKM-ers.
In de loop van de tijd is zij voor een aantal zorggroepen ook werkzaam als deskundige infectiepreventie. Momenteel werkt zij aan haar promotie-onderzoek binnen deze sector. Een van de onderzoeksprojecten is een door ZonMw gesubsidieerd project “Voorkomen van antibioticaresistentie door Antimicrobial Stewardship in verpleeghuizen”.

Ismonda Aarts

Ismonda Aarts PasfotoIsmonda Boom-Aarts is, naast haar baan als verpleegkundige op de geriatrische revalidatie (GRZ) afdeling orthopedie bij Amaris Gooizicht op de Beuk, medeoprichter/bestuurslid en vrijwilliger van de Buurtkamer Weesp. In 1990 is Ismonda als leerling-verpleegkundige A begonnen. Tijdens de jonge jaren van haar 3 zoons heeft zij een pauze gehad, met wel nog wat oproepwerk. Daarna de draad weer opgepakt met 13 jaar werken met meervoudig verstandelijk gehandicapten kinderen met zeer complexe zorg. Vervolgens heeft Ismonda een aantal jaren in verschillende ziekenhuizen op de orthopedie, cardiologie en MDL afdelingen gewerkt. Bij de overgang naar kwaliteitsverpleegkundige in een verzorgingshuis mistte ze toch de ‘zorg aan bed’. Daarom heeft zij de overstap gemaakt naar de thuiszorg als wijkverpleegkundige. Nu werkt zij al weer ruim 3 jaar intramuraal op de Beuk. De afgelopen maanden heeft zij gewerkt op een Corona afdeling. Een leerzame en enerverende ervaring. Met plezier kijkt ze terug op de fijne collegiale samenwerking van het hardwerkend en samengestelde team.

Foto's

sponsor tasjeHier vindt u een foto-impressie van Summerschool 2020.

Klik hier om de presentatie te starten.

Downloads

Downloads

Hier kunt u de volgende presentaties downloaden.

Uitdagingen in de COVID-19 diagnostiek Jean Luc Murk, arts microbioloog

Covid-19 verhaal van een frontline verpleegkundige (Infectie Preventie Adviseur - IPA) Ismonda Boom-Aarts, Amaris

Infectiepreventie Organisatie bij verpleeghuis met Covid-19 Charlotte Michels, deskundige infectiepreventie CareB4

Bron/contactonderzoek bij Covid-19 Ashis Brahma, arts infectieziekten GGD Noord Oost Gelderland

Persoonlijke Beschermingsmiddelen en InfectiePreventie Maatregelen bij Covid-19 Kees Ballemans, deskundige infectiepreventie UNIC en bestuurslid STIP

Juist gebruik mond/neusmaskers bij Covid-19 Herman Codée, Personal Safety Division 3M

Locatie

De Schakel Nijkerk

deSchakel Centraal in Nederland gelegen, aan de rand van de bosrijke Veluwe. De Schakel is op korte loopafstand van NS station Nijkerk.

Vergader- & Congrescentrum De Schakel Nijkerk
Oranjelaan 10
3862 CX Nijkerk
Tel. +31 (0)33 246 08 04

Parkeergelegenheid
Naast gratis parkeren op het eigen terrein en bij het station, kunnen gasten van De Schakel ook betaald parkeren in de parkeergarage de Oosterpoort (schuin tegen over de Schakel). De parkeertarrieven zijn € 0,90 per uur. In de Schakel zijn dagkaarten verkrijgbaar voor € 5,00. Deze parkeergarage is 24 uur per dag open!

Plan uw route naar De Schakel

 

Evaluatie

evaluatie De bijeenkomst is overall gewaardeerd met een 8,4. Gedetailleerde gegevens van deze evaluatie kunt u hier downloaden.


Categorie

Selecteer uw functie