Menu

Met dank aan

AfdrukkenE-Mail Adres

2023 Summer School

Datum:
do, 1 juni 2023
Einde:
do, 1 juni 2023
Code:
SUM23
Prijs v.a.:
€ 99
Plaats:
Nijkerk
50
Contactpersoon:

Omschrijving

Summer School - 2023
 

Donderdag 1 juni 2023, de Schakel in Nijkerk

 

Algemeen

Inleiding

pmw

Summerschool 2023 is vroeg dit jaar! de opzet van het programma is als vanouds. Praktische informatie over enkele infectiepreventieonderwerpen en workshops.

Dit jaar wordt tijd ingeruimd voor microbiologie, BRMO (Bijzonder Resistente Micro-Organismen) en schurft. Theorie en praktijk gaan hand in hand.

Summerschool is gratis voor de door STIP opgeleide CIP en IPA!
Wil je als CIP of IPA bijdragen aan het programma?  Dit is altijd mogelijk bij de workshops. Laat het ons weten! Je wordt uiteraard door STIP begeleid, 

Doel

Ontvang kennis over microbiologie, schurft en bijzonder resistente micro-organismen (BRMO) om in jouw organisatie toe te kunnen passen. 

 

Doelgroep

  • > Contactpersonen voor Infectie Preventie (CIP)
  • > Infectie Preventie Adviseurs (IPA)
  • > Kwaliteitsmedewerkers
  • > Verpleegkundigen / Verzorgenden (+ Infectie Preventie als aandachtsgebied)
  • > Specialisten Ouderengeneeskunde
  • > Andere belangstellenden

loesje

Voorbereiding & Studieduur

De deelnemer is op de hoogte van de richtlijnen rond de diverse infectiezieketen en micro-organismen en de afgelopen en huidige praktijk rond bijvoorbeeld corona in de eigen instelling.

Accreditatie

Accreditatie Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals wordt aangevraagd.

Kosten

  • Contactpersonen Infectie Preventie / hygiëne kwaliteitsmedewerkers/ zorgmedewerkers (de handen aan het bed) (€ 99,- )
  • Kwaliteitsfunctionarissen, deskundigen infectiepreventie, teamleiders ea. (€ 158 )
  • Contactpersonen Infectie Preventie (CIP) en Infectie Preventie Adviseurs (IPA) die door STIP zijn opgeleid: gratis *)

*) Gratis opgeven en je komt niet? Bij no-show en bij afmelding na 7 dagen voor de bijeenkomst ontvang je achteraf een factuur voor € 99,-. 

Privacyverklaring

Door je aan te melden, ga je (de deelnemer) ermee akkoord dat jouw persoonlijke gegevens worden verwerkt voor registratie- en afhandelingsdoeleinden. Er zullen foto's worden gemaakt die na afloop mogelijk worden geplaatst als sfeerimpressie op de STIP website. Alle persoonlijke gegevens worden uitsluitend gebruikt in overeenstemming met de huidige EU-wetgeving inzake gegevensbescherming (AVG). Alleen uw naam, functie en instelling worden gedeeld met aanwezige sponsoren. Indien u bezwaar heeft: mail naar info@infectiepreventieopleidingen.nl.

Programma

Programma

9:00 - 9:30    

Ontvangst en inschrijven

9:30 - 9:35    

Opening dagvoorzitter 

9:35 - 10:15  

 

Microbiologie 
Ellen Nieuwkoop, deskundige infectiepreventie 
Een mooie overview van micro-organismen. soorten, waar zitten ze? Nut en noodzaak? Narigheid veroorzaakt door micro-organismen. 

10:15 - 10:55    

Antibioticaresistentie en BRMO
Veronica Weterings, deskundige infectiepreventie 
Hoe worden micro-organismen  resistent? Kunnen we resistentievorming tegengaan? Hoe? Zijn  resistente micro-organismen dodelijk? Welke infectieprevectiemaatregelen moeten we nemen? Hoe kunnen we verspreiding tegengaan? Hoe herkennen we verspreiding, Wanneer is het een uitbraak?

10:55 - 11:25    

Koffie pauze

11:25 - 12:05    

Schurft 
Anja Bakker, deskundige infectiepreventie
Leer meer over deze parasiet. Tegenwoordig komt schurft vaker voor: in studentenhuizen en alle zorginstellingen voor langdurig verblijf. Hoe verspreidt de mijt zich en hoe kunnen we dit tegengaan? Hoe gaat de behandeling? welke acties zijn er voor het verzorgend personeel? waar kunnen en moeten we rekning mee houden?

12:05 - 12:30    

Winnaar STIP Trofee 2022: Eerste Hulp bij Schoonmaak
Marenka Geefhuizen, Sensire 
Hoe is het in Sensire verder gegaan na het winnen van de STIP Trofee? Hoe gaat het met de uitrol van de vervolgplannen? 

12:30 - 13:30    

Lunch pauze 

13:30 - 14:45    

Workshop Schurft
Na de theorie van het ochtendprogramma wordt het tijd om zelf aan de slag te gaan. Anja neemt je mee in pratijksituaties zodat je stapsgewijs de schurft ellende beleeft. Deel je eigen praktijkervaringen, leer van elkaar, zodat je achtergronden snapt en niet alleen zelf makkelijker kan toepassen, maar ook je collega's hierin mee neemt. 

14:45   15.15     Theepauze

15:15 - 16:30    

Workshop BRMO
Na de theorie van de ochtend nemen Veronica en Ellen je mee in de praktijk. Iedere situatie is uniek, toch zijn er veel overeenkomsten. Deel je eigen ervaringen in kleine groepjes. Leer hoe je zelf maatrgelen kunt toepassen en hoe je collega's mee neemt.

16.30 - 17.00     Drankje en hapje

 

 

 

 

 

  

Sprekers

Ellen Nieuwkoop

 

Ellen NieuwkoopEllen Nieuwkoop heeft na jarenlange ervaring als medische microbiologisch analist van 2012 tot 2020 als deskundige infectiepreventie gewerkt in het Elisabeth TweeSteden ziekenhuis (ETZ) in Tilburg. Sinds 2020 is Ellen afdelingshoofd Infectiepreventie van de Rivas Zorggroep te Gorinchem.

 

  

Veronica Weterings

Veronica WeteringsVeronica Weterings startte haar loopbaan in 2002 als microbiologisch analist in het Amphia Ziekenhuis in Breda. Na 8 jaar maakte zij de overstap naar de functie deskundige infectiepreventie en is zeer actief op het gebied van infectiepreventie en antimicrobiële resistentie.
Veronica is op 12 oktober 2022 gepromoveerd aan de Radboud universiteit met haar thesis ‘'Control of Multidrug-Resistant Microorganisms In Dutch Healthcare Settings'. 
Veronica is betrokken bij het beheersen van diverse (grote) uitbraken met bijzonder resistente micro-organismen in de ziekenhuis- en verpleeghuissetting, waarbij typeringen van de micro-organismen haar bijzondere interesse heeft.
Daarnaast is zij namens de VHIG benoemd tot lid van de NVMM werkgroep Microbiële typering in het kader van infectiepreventie.

 

Anja Bakker

 Anja Bakker foto STIP

Anja Bakker is haar loopbaan in 1988 begonnen als jeugdverpleegkundige bij de GGD Voorburg-Leidschendam. Anja is in 1990 verhuisd naar Zeeland en heeft 17 jaar gewerkt bij de GGD Zeeland als sociaal verpleegkundige o.a. binnen de infectieziektebestrijding, SOA-AIDS en technische hygiënezorg. In 2007 start Anja als deskundige infectiepreventie bij ZorgSaam Zorggroep Zeeuws-Vlaanderen en is zij binnen de Zorggroep werkzaam in zowel ziekenhuis als ouderenzorg en thuiszorg. Anja is in 2013-2014 namens de VHIG betrokken geweest bij het tot stand komen van de richtlijn BRMO: Bijzonder Resistente Micro-Organismen (BRMO), in het bijzonder Carbapenemaseproducerende Enterobacterales (CPE). Sinds begin 2023 is Anja namens de VHIG betrokken bij de SRI richtlijn scabiës. Zowel vanuit de GGD als bij ZorgSaam heeft Anja ervaring met diverse scabiës uitbraken.

Marenka Geefhuizen

 

Foto's

Downloads

Downloads

De presentaties zijn hier te downloaden:

Microbiologie_Infectiepreventie
Ellen Nieuwkoop

Anja Bakker
 
Veronica Weterings
 
Marenka Geefhuizen
 

Locatie

De Schakel Nijkerk

deSchakel Centraal in Nederland gelegen, aan de rand van de bosrijke Veluwe. De Schakel is op korte loopafstand van NS station Nijkerk (200 meter).

Vergader- & Congrescentrum De Schakel Nijkerk
Oranjelaan 10
3862 CX Nijkerk
Tel. +31 (0)33 246 08 04

Parkeergelegenheid
Naast gratis parkeren op het eigen terrein en bij het station, kunnen gasten van De Schakel gratis parkeren aande Oranjelaan met een parkeerschijf. Deze zijn evt te lenen bij de Schakel.
Betaald parkeren kan in de parkeergarage de Oosterpoort (schuin tegen over de Schakel). Uurtarief is € 0,90. In de Schakel zijn dagkaarten verkrijgbaar voor € 5,00. Deze parkeergarage is 24 uur per dag open.

Plan uw route naar De Schakel

 

Evaluatie

evaluatie Elke STIP activiteit wordt geëvalueerd. De evaluatie van de Summer School 2022 volgt. 

 

 

 

 


Categorie

Selecteer uw functie