Afdrukken

Symposium Help Kwetsbare ouderen de winter door?

Datum:
4 apr 2019
Code:
SKO19
Prijs:
€ 225
Plaats:
Veenendaal

Omschrijving

Algemeen

Symposium
Help kwetsbare ouderen de winter door?

Donderdag 4 april, Veenendaal

Inleiding

Dit 7e symposium rond het thema Infectiepreventie bij kwetsbare ouderen biedt aandacht aan actuele infectiepreventie onderwerpen bij de zorg voor kwetsbare ouderen.

Hoe ontwikkelt het griepseizoen zich? Zitten we al op de piek? Wat is deze winter de vaccinatiegraad van de instellingen en kunnen we hier iets mee in relatie tot de zorg voor onze kwetsbare cliënten? Kunnen we nu nog wat doen om onze kwetsbare ouderen te beschermen en wat moeten we al voorbereiden voor de volgende winter?

Infecties waar kwetsbare ouderen helaas regelmatig aan blootgesteld worden zijn diarreevirussen. Hoe gaat het deze winter met uitbraken en wat kunnen we leren van eerdere uitbraken?

Antibioticaresistentie is landelijk een probleem en zeker bij kwetsbare ouderen is het van belang om te vermijden dat zij drager worden van resistente micro-organismen. Immers het behandelen van een infectie wordt moeilijker en kan onmogelijk worden.

Hygiënisch werken kan heel goed samengaan met huiselijkheid en vormt een onderdeel van veilig wonen van de kwetsbare oudere.

Doelgroep

Het symposium is voor allen die meer kennis en handvatten wensen om de landelijke infectiepreventierichtlijnen te vertalen naar de dagelijkse praktijk, zoals specialisten ouderengeneeskunde, managers zorg en teamleiders, kwaliteitsmedewerkers, deskundigen infectiepreventie en contactpersonen infectiepreventie (CIP).

 • artsen, specialist ouderengeneeskunde

Doelgroep 2

 • manager
 • teamleider
 • kwaliteitsmedewerker
 • deskundige infectiepreventie

Doelgroep 3

 • Verzorgenden (de handen aan het bed)
 • Contactpersonen Infectie Preventie (CIP)

Afhankelijk van uw functie zijn er gereduceerde prijzen mogelijk. Verzorgenden (de handen aan het bed en Contactpersonen Infectie Preventie) kunnen bij het inschrijven gebruik maken van doelgroep 3 (€99,-) terwijl managers, teamleiders,kwaliteitsmedewerkers en deskundigen infectiepreventie gebruik mogen maken van doelgroep 2 (€149,-). Voor de overige beroepsgroepen geldt het standaard tarief. (€225,-)

Accreditatie

Accreditatie wordt aangevraagd bij de VHIG, kwaliteitsregister V&V, Verenso.

Programma

Programma

Kwetsbare Ouderen staan in de winter makkelijker bloot aan het ontwikkelen van een infectie, zoals griep en diarree. Andere terugkomende problemen worden belicht, zoals rondom antibioticaresistentie: een uitbraak van MRSA.

De volgende sprekers hebben inmiddels toegezegd:

 • Mieke van Beem, manager Zorg en Behandeling, Zorggroep Ena: MRSA , organisatorisch bestuurlijke aspecten
 • Nicolien van Amerongen, verzorgende; Contactpersoon Infectie Preventie, Zorggroep Ena: MRSA, praktijk zorgmedewerker
 • Mw. drs. E.M.A. Salomons, Senior inspecteur Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ);  Toetsingskader IGJ: wat moet ik er mee?
 • Prof. Dr. P.Th.J.M. (Piek) Vossen, hoogleraar computationele Lexicologie, VU: Vaccinatiegraad beïnvloed door sociale media
 • Albert Vollaard MD PhD, Internist-infectioloog, LCI: griepvaccinatie bij ouderen

Sprekers

Piek Vossen

Piek VossenProf. Dr. P.Th.J.M. (Piek) Vossen (1960) is hoogleraar computationele Lexicologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam, hoofd van het Computational Lexicology & Terminology Lab (CLTL), mede-oprichter en co-voorzitter van de Global WordNet Assocation (GWA).
In 2013 won hij de prestigieuze Spinoza Award van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en in 2015 werd hij door het Koninklijk Huis geëerd als een "Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw” voor zijn wetenschappelijk werk.
Hij is ook lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW). Vossen doet onderzoek naar betekenis in taal waarbij hij computersoftware maakt die teksten leest en daaruit afleidt wat er verteld wordt maar ook door wie en met welke mening.
Hij past deze systemen toe om debatten en discussies in kaart te brengen op het Internet en in sociale media zoals bijvoorbeeld het vaccinatiedebat. Hij hoopt hiermee meer transparantie en inzicht te geven in wat er precies plaatsvindt in deze discussies door het ontwikkelen van een Perspectief Web: een Internet met een overzicht van perspectieven.

Hedy Salomons

Hedy SalomonsMw. drs. E.M.A. Salomons
Senior inspecteur Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ)
Hedy werkt sinds 2011 bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg, daarvoor heeft zij 24 jaar in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gewerkt als deskundige infectiepreventie. Binnen de IGZ houdt Hedy zich bezig met infectiepreventie en antibiotica resistentie. Zij is projectleider geweest van een landelijk onderzoek naar de mate waarin instellingen in de intramurale ouderenzorg voldoen aan wet- en regelgeving en veldnormen op het gebied van verantwoorde hygiënische zorg en infectiepreventie. Zij heeft onder andere bezoeken gebracht aan de instellingen genoemd in het in 2013 verschenen geaggregeerde rapport van de IGZ "Verbeteringen van hygiëne en infectiepreventie in ouderenzorg snel realiseerbaar". Op dit moment is Hedy bezig met het toezicht infectiepreventie en operatief proces in privéklinieken en toezicht op infectiepreventie in ziekenhuizen. Hedy maakt binnen de IGZ onderdeel uit van het tem netwerkzorg en preventie.

 

Albert Vollaard

Albert VollaardAlbert Vollaard is infectioloog bij de Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding van het RIVM. Vaccinatie, global health en transmissie en preventie van infectieziekten zijn professionele aandachtsgebieden.
Zijn promotieonderzoek (2005) gaf een beschrijving van de epidemiologie van buiktyfus en paratyfus in Jakarta, Indonesië. Hij is werkzaam geweest als infectioloog in het LUMC tot 2017, bij de implementatie van een basisgezondheidszorgverzekering in een aantal Afrikaanse landen (Pharmaccess) en bij registratie van antibiotica en antivirale middelen (CBG, EMA).
Bij het RIVM is betrokken bij advisering rond vaccinatie bij personen met afweerstoornissen.

Nicolien van Amerongen

Nicolien van AmerongenNicolien van Amerongen is verzorgende/ EVV-er en sinds 2002 werkzaam bij Zorggroep Ena locatie Huis in de Wei in het verzorgingshuis> Na de opening van de verpleegunit in 2011 werkt Nicolien op de somatische afdeling.
Nicolien heeft deelgenomen aan meerdere werkgroepen binnen de organisatie, BHV en ploegleider, kernteam Zelforganiserende Teams (ZOT), Bouw en verhuiscommissie, Dwaaldetectie, MRSA outbreak team. Mede door de MRSA uitbraak in 2017 kreeg Nicolien de mogelijkheid om haar opgedane ervaringen uit het uitbraakteam met kennis te verdiepen en mocht ze de opleiding volgen tot CIP (Contactpersoon Infectie Preventie).
Ze heeft nu de extra taak om haar kennis en ervaringen breder uit te dragen naar collega's.

Foto's / Video

Impressie van de vorige werkconferentie in februari 2018

Lever een bijdrage aan de regionale zorgnetwerken antibioticaresistentie!

Workshop Zorgnetwerken

Uitreiking STIP trofee aan Avoord, met jurylid Margreet van der Veer(IGJ)

STIP Trofee

Wanneer is desinfectie nodig? Welke desinfectantia mag je gebruiken?

Workshop Desinfectie

Meer foto's van de Werkconferentie infectiepreventie bij kwetsbare ouderen. Klik hier om de presentatie te starten.

Downloads

Downloads

stip tabel

Locatie

Van der Valk Hotel Veenendaal

Van der Valk VeenendaalMet 15 multifunctionele zalen die allen voorzien zijn van daglicht, airconditioning, gratis WiFi en de meest moderne faciliteiten, biedt Van der Valk Hotel Veenendaal volop mogelijkheden. De zalen zijn stijlvol ingericht met oog voor comfort en detail. De ambiance creëert een inspirerende omgeving voor zakelijke activiteiten.

Van der Valk Hotel Veenendaal ligt op slechts 5 minuten loopstand van station Veenendaal-De Klomp. Bussen en treinen stoppen op dit station

Van der Valk Hotel Veenendaal
Bastion 73
3905 NJ Veenendaal
Tel. +31 (0)318 79 90 60

Plan uw route naar Van Der Valk Veenendaal

Evaluatie

evaluatieDeze werkconferentie is overall gewaardeerd met een 7,8.
Gedetailleerde gegevens van deze evaluatie kunt u hier downloaden.

 


Deze activiteit boeken: Symposium Help Kwetsbare ouderen de winter door?

Al onze activiteiten zijn vrijgesteld van BTWDeelnemersgegevens

Factuuradres

Overig

* Verplicht

Categorie