Menu

Reacties TOPpen

Christiane Versluys van Seggelen
23-06-2016
Symposium TOPpen of Tobben 2016
- De locatie.
- Groepsgrootte,
- Sprekers en onderwerpen.
K.Lengkeek
13-06-2017
Symposium TOPpen of Tobben
Locatie, parkeergelegenheid, loopafstand, tijdsduur van de sprekers. … read more
M. Berg
13-06-2017
Symposium TOPpen of Tobben
Goede balans tussen presentatie en pauze, prachtige entourage.

AfdrukkenE-Mail Adres

2014 TOPpen of Tobben

Datum:
wo, 11 juni 2014
Code:
TT14
Plaats:
Arnhem

Omschrijving

 

TOPpen of Tobben 

“Bloedlynx”

Algemeen

Hoe TOP doen we ons werk of is het nog veel Tobben? TOPpen of Tobben is een reeks van congressen rondom de thema's van het VMS veiligheidsprogramma. Het thema van de eerste editie in 2013 was “patientwarming”, in deze tweede editie staat het thema “bloedmanagement” centraal.

 

LynxHet symposium op woensdag 11 juni 2014 was weer geslaagd! deelnemers waardeerden dit symposium met een 8,2! Rond het onderwerp ‘bloedmanagement’ waren weer veel leermomenten.

Dr Wiersum-Osselton van bureau TRIP gaf een overzicht van reacties bij bloedtransfusies en de gerealiseerde verbeteringen iin haar lezing “Top veiligheid bloedtransfusie, monitoring door hemovigilantie”.

De heer Polak gaf in zijn lezing ‘bloedserieus’ aan wat de risico’s zijn bij bloedtoediening, waaronder meer infecties in de groep die een transfusie kreeg.

Dr Naber geeft in zijn lezing “Betere start geeft beter resultaat” aan dat men moet vermijden dat een patiënt anemisch wordt. Vooraf zorgdragen dat Hb op peil is, want bij een goed eigen Hb, is een sneller herstel na operatie . Dit kan betekenen dat EPO en ijzer gegeven moeten worden. Nadeel zijn hierbij de kosten van EPO en de relatief slechte opname van ijzer, oftewel: neem hier ruim de tijd voor (een maand) en maak bijvoorbeeld gebruik van hepcidine, kortom maatwerk. Naber benadrukt tevens dat diverse studies aantonen dat transfusies bij operaties een verhoogd infectierisico geven en bij een kankeroperatie de overlevingstijd halveert.

Dr Koopman behandelt in haar lezing “Groot bloedverlies; bloedlink!” onder andere hoe de genezingsprocessen in het lichaam en in de bloedvaten verlopen. Dit bij verwondingen in normale situaties, bij bloedverlies en giften van Ringers. Hoe de glycocalix aangetast kan worden en herstel bevorderd wordt. Temperatuurverlies resulteert per graad verlies in een afname van de stolling van 20%. Tevens geeft een laag Hb een slechtere stolling, immers de trombocyten ‘gaan mee’ in de stroom van de ery’s in het midden van het bloedvat. Tip: geef op de SEH bij groot bloedverlies snel 100% zuurstof, je redt hiermee 1 mmol Hb! (Cave: niet te lang 100% O2 geven).

De heer Jutte geeft in zijn lezing “Clinical Strategies to avoid blood transfusion” aan welke mogelijkheden er zijn om bloedgiften te vermijden. De Ziekenhuis Contact Comité’s van de Jehova getuigen houden de vele literatuur bij en onderhouden contacten met ziekenhuizen.

De heer Bergervoet verhaalt in zijn lezing “Een lumineus idee” over het CSI-achtige onderzoek dat hij met zijn collega in het ziekenhuis heeft gedaan en waarbij zij aantoonden hoeveel onzichtbare bloedresten er nog aanwezig waren op diverse apparatuur, waardoor overdracht van bloedoverdraagbare virussen via handen en handschoenen mogelijk is.

Mevrouw Smink houdt zich in het NFI niet bezig met luminol maar met het aantonen van verschillende toxische stoffen in bloed en andere lichaamsvochten. In haar lezing “De waarde van bloed in de forensische toxicologie” geeft zij het belang aan van documentatie van afgenomen materialen en het voldoende bewaren van materialen, immers door afnemende concentraties na verloop van tijd, blijken de eerst afgenomen producten het beste bij te dragen aan de uiteindelijke diagnose.

Foto's

Hier vindt u een foto-impressie van TOPpen of Tobben 2014. Klik hier om de presentatie te starten.

Downloads

De presentaties van de sprekers kunt u hier downloaden:

  1. Top veiligheid bloedtransfusie, monitoring door hemovigilantie,Johanna (Jo) Wiersum-Osselton
  2. Bloed serieus, H.E. Polak
  3. Betere start geeft beter resultaat, Harry Naber
  4. Groot Bloedverlies, BloedLink, Ankie Koopman - van Gemert
  5. Clinical Strategies to Avoid Blood Transfusions, dhr. Jutte
  6. Een lumineus idee…. , Paul Bergervoet

Evaluatie

De evaluatie van van TOPpen of Tobben 2014 kunt u hier downloaden.

Locatie

Burgers' Zoo Arnhem

Burgers' Zoo Arnhem

Op 30 maart 1913 opent Faisanterie Buitenlust, de voorloper van het huidige moderne dierenpark Burgers' Zoo, voor het eerst zijn deuren voor het publiek. Sinds de oprichting door Johan Burgers, de eerste eigenaar en naamgever van het Arnhemse dierenpark, is het park altijd een echt familiebedrijf gebleven. Al vanaf de beginjaren baarde het dierenpark opzien door zijn gedurfde vernieuwingen, natuurlijk vormgegeven dierverblijven en de creatie van beleving bij de bezoekers. Burgers' Zoo kent een kleurrijke geschiedenis die het dierenpark heeft gevormd, zoals u het vandaag de dag in de bosrijke omgeving ten noorden van Arnhem aantreft.

Midden in het Arnhemse dierenpark Burgers' Zoo ligt het multifunctionele vergader- en congres-centrum: het Safari Meeting Centre. Vanaf de ingang van de dierentuin wijzen de bordjes u de weg naar het Safari Meeting Centre. U moet rekenen op een mooie wandeling van ongeveer 10 minuten, waarbij u ook door de Bush loopt.

Burgers' Zoo
Safari Meeting Centre
Antoon van Hooffplein 1
6816 SH Arnhem
Tel. +31 (0)26 442 45 34

Plan uw route naar Burgers' Zoo

 

 


Categorie