Menu

AfdrukkenE-Mail Adres

Intravasale therapie

Datum:
wo, 6 mrt 2024
Code:
IPIT24
Prijs v.a.:
€ 350
Plaats:
Arnhem

Omschrijving

Algemeen

Inleiding

Bij het inbrengen van een intravasale katheter wordt de integriteit van de huid doorbroken, waardoor micro-organismen de bloedbaan kunnen binnendringen. Het ontstaan van een infectie bij een patiënt met een intravasale katheter is afhankelijk van een interactie tussen de katheter en micro-organismen. Deze interactie begint met adhesie aan en kolonisatie van de katheter door micro-organismen. Sommige micro-organismen produceren slijm, dat de lokale afweer van de gastheer vermindert, waardoor groei van de bacteriën aan het oppervlak van de katheter mogelijk is.

Het risico op een infectie door een katheter is afhankelijk van meerdere factoren:

 • wijze van huiddesinfectie;
 • inbrengtechniek;
 • manipulatie aan het systeem;
 • duur katheterisatie;
 • type katheter (perifere, centrale veneuze);
 • patiënt (verminderde afweer, kolonisatie, eczeem, brandwonden).

Doel

Het verbreden en verdiepen van kennis op het gebied van intravasale therapie, de keuze van infuusmateriaal en inbreng- en verzorgingsprocedure en bijbehorende infectiepreventiemaatregelen.

Doelgroep

 • Deskundigen infectiepreventie
 • IC-verpleegkundigen
 • Hart- en Vaatverpleegkundigen
 • CIP / IPA / medewerkers die aan kwaliteit werken

Inhoud training

De scholing wordt gegeven door de voorzitter van de Vereniging Infuus Technologie (VIT) drs. Ton van Boxtel in samenwerking met een deskundige infectiepreventie. Beide inleiders hebben zowel in samenwerking als individueel, zich in ruime mate verdiept in de intravasale therapie en mogen gezien worden als deskundigen op dit gebied. Tijdens deze nascholing komen onder andere de volgende items, in relatie tot infectiepreventie, aan bod:

 • Wat is flebitis, bacteriemie en sepsis?
 • Wat is een juiste indicatie voor het inbrengen van een infuus?
 • Wat is de huidige stand van zaken met trekking tot vervangingstermijnen, gecoate lijnen, heparine- of antibiotica-slotjes, naaldloze systemen, etcetera?
 • Wat is er op de markt op het gebied van infuustechnologie, wat kan ik ermee en wat zijn de voor- en nadelen?
 • Hoe kies ik het juiste infuusmateriaal?

Voorbereiding

Deelnemers zijn op de hoogte van relevante richtlijnen, zoals de WIP-richtlijn ‘Intravasale therapie’ en de protocollen van de eigen instelling.
Deelnemers vullen ter voorbereiding een checklist infuusmaterialen in.

Studieduur

De training is een eendaagse nascholing; de dag start om 9.30 uur en duurt tot 16.30 uur. Vanaf 9.00 uur ontvangst met koffie en thee. De deelnemers hebben voorbereidingstijd nodig om relevante richtlijnen door te nemen

Deelnamebewijzen

Deelnamebewijzen worden na afloop van de training ter plekke verstrekt.

Accreditatie

 • VHIG: 30 accreditatiepunten
 • Kwaliteitsregister V&V: 6 contacturen

Cursusdagen en kosten

De kosten bedragen €375,- per persoon, inclusief koffie/thee en lunch. VHIG leden betalen € 350,- (doelgroep 2).

De syllabus wordt ter plekke uitgereikt.

De cursus start bij een deelname van minimaal 16 en maximaal 22 personen.

Aanvullende informatie

 • De training start bij een deelname van minimaal 16 en maximaal 20 personen.
 • STIP stelt een evaluatieformulier op, welke door elke deelnemer ingevuld dient te worden. De evaluatieformulieren worden door STIP verwerkt.
 • De training kan ook incompany verzorgd worden, neem voor een op maat gemaakte offerte vrijblijvend contact op met info@infectiepreventieopleidingen.nl

 Privacyverklaring

Door je aan te melden, ga je (de deelnemer) ermee akkoord dat jouw persoonlijke gegevens worden verwerkt voor registratie- en afhandelingsdoeleinden. Er zullen foto's worden gemaakt die na afloop mogelijk worden geplaatst als sfeerimpressie op de STIP website. Alle persoonlijke gegevens worden uitsluitend gebruikt in overeenstemming met de huidige EU-wetgeving inzake gegevensbescherming (AVG) en zullen niet worden bekendgemaakt aan een derde partij.

Evaluatie

STIP stelt een evaluatieformulier op, welke door elke deelnemer ingevuld dient te worden. De evaluatieformulieren worden door STIP verwerkt. 

Programma

Programma

In de ochtend worden de in de inhoud benoemde items behandeld. Dit theoretisch blok behandelt de infectierisico’s bij intravasale therapie. In de middag wordt in groepen verder gewerkt aan materiaalkeuzes. Er zal naar een checklist toegewerkt worden die toepasbaar is bij de materiaalkeuze in de eigen instelling.

Vanaf 9.00 Ontvangst
9.30 Opening en inleiding
  Basis intravasale therapie – drs. Ton van Boxtel
  Indicatie / typen katheters
  Inbrengtechniek
  Infectierisico’s intravasale therapie – Simone van Rijn
  Verzorging / vervangtermijn
  Interventies / materiaalkeuze
+/- 12.30 Lunch (45 min)
  Werken aan checklist infuusmaterialen – in werkgroepen
  Wat is er op de markt
  Welke keuzes kun je of moet je hierin maken
+/- 14.30 Theepauze (15 min)
  Plenaire terugkoppeling werkgroepen
16.30 Sluiting

Trainers

Ton van Boxtel

Ton van BoxtelTon van Boxtel heeft zich in het UMC Utrecht gespecialiseerd als deskundige op gebied van intravasale therapie. Zo heeft hij activiteiten ontplooid voor het pijnteam, voor thuisinfusie en de introductie van de PICC in Nederland. Ton is voorzitter van de Vereniging InfuusTechnologie (VIT) en eigenaar van Infusion Innovations.

Simone van Rijn

Simone van RijnSimone van Rijn werkt sinds 1986 in het Hagaziekenhuis, voormalig Leyenburg Ziekenhuis. In 2009, na 23 jaar werkzaam te zijn geweest op het medisch microbiologisch laboratorium, maakte zij de switch naar Infectiepreventie en startte zij de opleiding Ziekenhuishygiënist. Tijdens haar opleiding was zij een van de leden van het project Voorkomen van lijnsepsis (onderdeel VMS thema Sepsis).
Sindsdien houdt zij zich bezig met dit thema. Zij verzorgt scholingen, voert audits uit, heeft een rol in de registratie van lijnsepsis en biedt een helpende hand bij problematiek in de praktijk. Op dit moment geeft zij ondersteuning aan de ontwikkeling van een e-learning waar lijnsepsis onderdeel van uitmaakt.

Foto's

op dit moment zijn er nog geen foto's beschikbaar

Downloads

op dit moment zijn er nog geen downloads beschikbaar

Locatie

The Green Arnhem

Rijntoren.jpgThe Green Meeting Center is gevestigd in de Blauwe Toren naast het Centraal Station Arnhem, de zogenaamde Rijntoren.  
The Green is 100% klimaatneutraal.
Met je treinreis kun je hierbij aansluiten, maar uiteraard kun je met de auto komen:
Parkeren kan in de ondergrondse Parkeergarage Centraal (Willemstunnel 1, 6811 KZ Arnhem). Het maximale dagtarief is € 16,-. In het station kun je de bordjes met Nieuwe Stationstraat volgen.
Mogelijk dat in de parkeergarage nog de oude benaming WTC gebruikt wordt (op de gevel staat inmiddels groot het huisnummer 10).

The Green Meeting Center Arnhem

Nieuwe Stationsstraat 10
6811 KS Arnhem 
Tel. +31 (0)26 353 78 40

Plan uw route naar The Green Meeting Center Arnhem

Evaluatie

op dit moment zijn er nog geen evaluaties beschikbaar


 

 


Deze activiteit boeken: Intravasale therapie

Al onze activiteiten zijn vrijgesteld van BTW


Deelnemersgegevens

Factuuradres

Overig

* Verplicht

Categorie

Selecteer uw functie